Samtidig skal den marokkanske utenriksminister Mohamed Benaissa ta turen til Brussel på et tidspunkt da EU har sitt månedlige utenriksministermøte. Målet er å finne en fredelig politisk løsning på dragkampen om Perejil.

— Jeg har allerede gitt et løfte, og jeg gjentar det nå offentlig: Marokko vil ikke dra tilbake til øya når de spanske soldatene forlater den, sa Benaissa før han reiste fra Rabat fredag.

— I øyeblikket er imidlertid situasjonen slik, at det står fremmede styrker innenfor vårt territorialfarvann. Øya er okkupert av spanske soldater. De må reise, og da kan vi starte en dialog, sa Benaissa.

Perejil er på størrelse med en fotballbane og ligger 200 meter fra den marokkanske strandkanten.

"Status quo"

Spanias utenriksminister Ana Palacio har sagt at Spania er villig til å forlate øya hvis Marokko går med på å vende tilbake til "status quo".

"Holmgangen" startet for en uke siden, da Marokko sendte i land et lite antall politifolk som heiste to flagg og satte opp to telt blant de få geitene som er de eneste fastboende på klippeøya.

Spania sendte marinefartøyer til området og landsatte elitesoldater fra helikoptre. Landstigningen skjedde uten dramatikk, og politimennene ble senere ble sendt tilbake til det marokkanske fastlandet.

Striden om Perejil blusset opp etter mange års strid mellom Spania og Marokko om ulovlig innvandring, fiskerettigheter og status for territoriet Vest-Sahara.

Krever respekt

Utenriksminister Benaissa reiste fredag til Frankrike, og samtalene i Brussel skal holdes mandag. Løftet om ikke å sende styrker tilbake til Perejil kom bare et døgn etter at han krevde at de spanske styrkene må trekkes tilbake fra den marokkanske kysten.

— Hvis (Spanias) statsminister Aznar ønsker at vi skal ta ham på alvor, må han trekke sine styrker, ikke bare fra Leila-øya (Perejil), men fra hele den marokkanske kysten, sa Benaissa.

I tillegg til Perejil kontrollerer Spania to tettbefolkede enklaver på den marokkanske kysten foruten flere små øyer helt inne ved det nordafrikanske fastlandet.

Benaissa har under stridens gang gjort krav på "gjensidig respekt" fra spansk side og minnet om at Marokko ikke er samme land som under den spanske borgerkrigen (på 1930-tallet).

— I dag lever vi i et nytt Marokko... Vi er inne i en ny demokratisk prosess. Spania må respektere oss slik vi er ved innledningen til det 21. århundre, påpekte han.

(NTB)

FLAGGET HØYT HEVET: Illsinte marokkanere vifter med flagget foran en spansk patruljebåt.
FOTO: REUTERS