De åtte er medlemmer av en militant islamistisk gruppe og ble arrestert av spansk politi sist tirsdag.

Den spanske etterforskeren Baltasar Garzon, som tidligere blant annet har hatt suksess med etterforskningen av Chiles eks-president Augusto Pinochet, sa søndag at de åtte arresterte har vært en del av en terrorcelle i al-Qaida-nettverket. Han tror også at de var direkte involvert i planleggingen og utviklingen av angrepene mot New York og Washington.

De fleste av de åtte er spanske statsborgere av arabisk opprinnelse. En av dem, Imad Eddin Barakat Yarbas, har fungert som Osama bin Ladens utsending i Spania mener politiet. Mohammed Atta, som regnes som hjernen bak flykapringene 11. september, besøkte Spania få måneder før angrepene.

Ifølge den spanske innenriksministeren Mariano Rajoy skal de åtte har rekruttert personer til al-Qaidas treningsleirer og skaffet falske legitimasjonspapirer til slike personer.

I etterforskningen av en av de arresterte skal spansk politi også ha avdekket en treningsleir for al-Qaida i Afghanistan der opp til 3.000 geriljasoldater skal ha fått opplæring, skriver avisen El Pais.

(NTB)