En slektning bor i et av områdene som er bombet. I leiligheten i Rollandslia er blikkene fast klistret til fjernsynsapparatet, hvor direkte bilder fra rakettangrepene i Afghanistan flimrer over skjermen, kun avbrutt av en forkynnende George W. Bush.

Vantro

Zainab Aziz rister på hodet og gjemmer ansiktet i hendene. Ved siden av sitter datteren Sadaf (13) med et vantro blikk mot tv-bildene.

— Situasjonen i Afghanistan har ofte tatt nattesøvnen fra oss den siste tiden, og kommer til å gjøre det også i natt. Vi kommer til å se på alt som blir sendt. Men hva kan vi gjøre med det som skjer der nede? spør Zainab uten å forvente noe svar.

Svigerinne fast i Jalalabad

Hennes foreldre og to søsken bor i Kabul, men skal ha kommet seg over grensen til Pakistan. Hennes svigerinne er derimot fortsatt i det utsatte området.

— Hun bor i Jalalabad, og er ikke kommet seg ut.

— Har dere hatt kontakt med henne?

— Nei, det er ikke mulig å få kontakt så lenge hun befinner seg i Afghanistan. Vi er veldig bekymret for henne, sier Zainab alvorlig.

Taliban vil drepe mannen

Familien på tre, som har vært fire år i Norge, har ingen sympati for Taliban-styret og deres allierte.

— Det var Taliban som tvang oss til å flykte, forteller Zainab.

Frem til den ytterliggående geriljaen tok kontroll i Afghanistan, jobbet hun som journalist under det tidligere kommuniststyret. Hennes mann hadde en viktig offentlig stilling, noe som var årsaken til at familien måtte flykte fra Kabul.

— Reiser vi tilbake, vil mannen min bli drept av Taliban, hevder Zainab.

Både hun og mannen er likevel triste over at USA valgte å bruke sine hardeste midler i kampen mot terroren. Hun mener den amerikanske etterretningen hadde klart jobben uten så drastiske virkemidler dersom den ville.

— De finner aldri Osama bin Laden ved å føre krig. Trolig befinner han seg langt oppe i fjellene, og der er det ingen som er bedre kjent enn geriljaen. Dessuten har geriljaen også gravd ut flere huler i fjellene som de kan gjemme seg i. Det eneste USA gjør nå er å ramme fattige og uskyldige, mener Zainab.

FRYKTER FOR FAMILIEN: Rakettangrepene gjorde sterkt inntrykk på Sadaf Aziz (13) og Zainab Aziz (t.h.).
FOTO: ØRJAN DEISZ