Forsøk på katter har avslørt at søvnen fører til en dramatisk økning av endringene i hjerneforbindelsene mens hjernen er på utviklingsstadiet. Forsøkene, som beskrives som oppsiktsvekkende, er omtalt i nyeste utgave av fagtidsskriftet Neuron.

Forskere ved universitetet i San Francisco i den amerikanske delstaten California har funnet ut at hjernen endrer seg dobbelt så raskt hos katter som fikk sove i fred, sammenlignet med katter som ble holdt våkne. Situasjonen er trolig den samme hos mennesker.

Alle sover Alle dyr sover, selv fluer gjennomgår periodevis en tilstand som ligner søvn, sier forskeren Marcos Frank. Men selv om man finnet ut stadig mer om søvnens nevrobiologiske sider og følgene av søvnmangel, vet man ennå ikke hvorfor mennesker og dyr trenger søvn.

— Unge dyr og små barn sover mye mer enn eldre dyr og mennesker, sier Franks kollega Michael Stryker. - Og alle sover mest akkurat på det stadium i livet da hjerneforbindelsene omorganiseres for å bli så presise som de er hos normale voksne.

Evnen til endring i hjernen - det vil si vekst i og styrking av forbindelsene mellom nerveceller - er grunnlaget for selve hjerneutviklingen. Søvnen lar enkelt sagt hjernen få ro til å gjennomføre disse endringene.

SAD-syndromet Ikke alle greier å våkne opp og glede seg over at våren er på frammarsj på den nordlige halvkule. Mange lider av det vitenskapsfolk kaller SAD-syndromet, Sesongavhengig Depresjon, som er særlig utbredt i overgangen mellom vinter og vår.

Årsaken til SAD er først og fremst biologisk, sier den tyske psykologen Jürgen Zulley: - Mangelen på dagslys, og kulden som får mange til å holde seg inne de få timene det er lyst, fører til økt produksjon av det gledesdempende hormonet melatonin, forklarer han.

Universitetet i den sørtyske byen Regensburg åpnet for to år siden et eget senter for lysterapi. Her kan folk som ikke syns solstudio er noe for dem, få medisinsk tilpasset lysbehandling som hjelper dem til å ta våren på forskudd.

NTB-REUTERS-DPA