Bare i løpet av den siste uken har Fana Dyreklinikk fått inn fire hunder som var blitt forgiftet av sjokolade. To av dem hadde fått fatt i julekalendere.

— Sjokolade er farlig for hunder. I store nok doser kan den være dødelig, sier Jo Amundstad, veterinær ved Fana Dyreklinikk på Paradis.

Det er særlig den mørke sjokoladen som er skummel for våre firbeinte venner. Amundstad har nettopp skrevet ut fra klinikken en som hadde spist en hel plate med kokesjokolade.

— Den var inne til observasjon i tre dager.

Ingen motgift

Det er et stoff som heter teobromin, som er farlig for hunder. Det finnes i sjokolade, og 140 gram av den mørke sorten kan være tilstrekkelig til å ta livet av en middels stor hund.

— Teobromin påvirker hjertet og nervesystemet hos hunder på en annen måte enn det påvirker vårt. De reagerer med å brekke seg og med å drikke mer enn de pleier. Det finnes ingen motgift som vi kan gi dem, men vi kan gi dem medisiner som får dem til å kaste sjokoladen opp igjen hvis den fremdeles befinner seg i magesekken, sier veterinæren.

Hunder har intet instinkt som forteller dem at sjokolade er farlig. Tvert imot synes de sjokolade både lukter og smaker godt. Får de fatt i den, spiser de den med stor appetitt.

Ikke vær bløthjertet!

— Det er ikke så mange hundeeiere som kjenner til hvor farlig sjokoladen kan være, og selv de som vet det, kan finne på å ha sjokolade stående fremme - lett tilgjengelig for en godtesyk hund, sier Jo Amundstad. Han råder hundeeiere til å gjøre seg harde i møtet med bedende hundeøyne og en ivrig labb.

— I den grad man gir hunden søtsaker, må det være slike som er laget spesielt for hunder, formaner Amundstad.

Også søtningsstoffet xylitol er skadelig for hunder. Selv i små mengder kan det føre til blødninger, leversvikt og død. Xylitol brukes i stedet for sukker i søtsaker, tyggegummi, kaker og kakemiks. Får en hund i seg fire biter med tyggegummi, bør den behandles hos veterinær.

Mange julefarer

Heller ikke gjærbakst er heldig for hunder. Gjærdeig blir omdannet til alkohol i hundens mage, og slik risikerer du at kjæledyret regelrett blir alkoholforgiftet.

Den søte juletid er med andre ord full av farer og fallgruver for dem som liker å kose seg, og som dessuten synes at hunden skal få ta del i kosen.

— Hunder har et svært ømfintlig fordøyelsessystem, som reagerer på mange typer menneskemat. Det beste du kan gjøre, er å unngå helt å gi hunden matrester. Mange hunder får diaré av middagsrester, og julematen - med salt kjøtt og fete sauser - er ekstra tung å fordøye. Hunder har det mye bedre med kun å spise tørrfôr av høy kvalitet, sier Jo Amundstad som vil at julen skal være trivelig for både menneskene og for menneskets beste venn.

Får hunden din ekstragodbiter i juletiden? Diskutér nedenfor.

Høvik, Tor