– Lenge har vi spurt oss selv: Hva kan jeg få fra landet mitt? I dag vet vi at vi like sterkt og tydelig må spørre: Hva kan vi gi denne nasjonen, sa Gyurcsany til jublende tilhengere på sosialistpartiets valgvake.

Kort før var det blitt klart at hans sosialist-ledede regjeringskoalisjon var gjenvalgt med overveldende flertall og dermed var blitt den første regjeringen som er gjenvalgt siden demokratiske valg ble innført i Ungarn i 1990.

En times tid etter at valglokalene stengte, innrømmet opposisjonslederen Viktor Orban nederlaget, og Sosialistpartiet jublet over valgskredet.

Da nesten alle stemmene var opptalt, kunngjorde valgkommisjonen at koalisjonen av sosialister og liberale hadde vunnet 210 av 386 mandater i nasjonalforsamlingen.

Sosialistpartiet til statsminister Ferenc Gyurcsany har vunnet 190 mandater og var ikke langt fra å vinne rent flertall alene. Deres liberale alliansepartnere, Fridemokratene, fikk 20 mandater.

Det konservative opposisjonspartiet Fidesz vant 164 mandater, og det lille høyrepartiet MDF elleve.

Regjeringskoalisjonen fikk en klar ledelse under valgets første omgang 9. april, og søndagens valg dreide seg om de 110 kretsene der ingen fikk flertall sist.

Historisk valg

– Det viktigste nå er å gjøre landet sterkt og konkurransedyktig, gi innbyggerne ro og sikkerhet og selvsagt å bygge et hjemland og et Europa for alle, sa Gyurcsany etter at han avla stemme i selskap med sin ti år gamle sønn Tamas i et velstående nabolag i Budapest.

I og med valgseieren er regjeringen blitt historisk siden det er første gang siden demokratiet ble gjeninnført i 1990 at en regjering blir gjenvalgt.

Valget i Ungarn har vært det mest personfokuserte siden kommunismen ble avskaffet for 17 år siden. Den 44 år gamle mangemillionæren og forretningsmannen Ferenc Gyurcsany har kjempet mot den tidligere antikommunisten Viktor Orban (42), som er blitt landets ledende konservative politiker.

Modernisering

Gyurcsany kjemper for «en medfølende kapitalisme» og tar til orde for en kombinasjon av et fritt marked og velferdsordninger for å hjelpe fattige og folk som har det vanskelig. Han er sterkt EU-vennlig.

Gyurcsany var selv leder for ungkommunistene mens Ungarn lå bak jernteppet, men han skapte sin formue i årene etter at kommunismen falt.

Siden han gikk inn i politikken igjen for få år siden, har han lagt ned en stor innsats for å modernisere sosialistpartiet – det tidligere kommunistpartiet, som fortsatt støttes av mange eldre, men som de unge ser på med skepsis.

I løpet av valgkampen har han vært på rockekonserter, og han har hatt en blogg der han har drøftet alt fra politikk til kjæledyr.

Orban har på sin side gått inn for å sette i verk proteksjonistiske tiltak for å beskytte ungarske selskaper mot det han beskriver som vill kapitalisme. Han har kritisert Gyurcsanys velvillige holdning til privatisering.

Enorm gjeld

Ungarn går for å være ett av de tidligere kommunistlandene som har lyktes godt økonomisk de siste 15 årene.

Men verken Gyurcsany eller Orban har i valgkampen sagt noe særlig om hvilke reformer de vil sette i verk for å få kontroll på landets enorme budsjettunderskudd, som nå er på 6,1 prosent av BNP og truer med å vokse til 8 prosent.

Dersom Ungarn ønsker å oppfylle drømmen om å bli med i eurosamarbeidet, må underskuddet reduseres til 3 prosent.

Valget i Ungarn er det femte siden kommuniststyret ble fjernet og det første siden landet ble med i EU 1. mai 2004.