Valgdagsmålingene fra spansk fjernsyn ga søndag kveld Zapateros parti PSOE mellom 172 og 176 av plassene i den 350 seter store nasjonalforsamlingen, mens det konservative opposisjonspartiet Folkepartiet (PP) vil få mellom 148 og 152 av plassene.

Det betyr at sosialistpartiet PSOE ligger på grensen til å få absolutt flertall, noe de fleste meningsmålinger før valget spådde at det ikke ville klare.

Tidlig søndag så det ut til at frammøtet ville ligge godt under rekordvalget i 2004 da 75 prosent brukte stemmeretten. Det forandret seg imidlertid utover dagen.

– Valgdeltakelsen er så godt som lik den fra valget i 2004, opplyste informasjonsminister Fernando Moraleda på TV.

Analytikere har påpekt at høy valgdeltakelse tradisjonelt har gagnet venstresiden i spansk politikk.

Ba folk stemme

Valget er blitt overskygget av fredagens drap på den sosialistiske lokalpolitikeren Isaias Carrasco, et drap ETA anklages for å stå bak.

Lørdag kom Carrascos datter med en oppfordring til alle spanjoler om å benytte stemmeretten.

– De som vil vise solidaritet med min far, burde stemme, sa 19 år gamle Sandra Carrasco under en seremoni for faren lørdag.

– Vi må stemme for å lære disse terroristene en lekse, kommenterte Jose Angel, en barndomsvenn av Isaias Carrasco.

Enrique Monreal uttrykte liten optimisme om konflikten med ETA da han avga sin stemme i Madrid.

– Det vil ta årevis før situasjonen roer seg. Akkurat nå er det så spent at man blir nervøs bare av å snakke med naboen, sa 35-åringen.

– Spania er sterkere om alle innbyggere møter fram for å stemme, sa statsminister Zapatero da han avga sin stemme til jubel og applaus tidlig på dagen.

Lederen for konservative PP, Mariano Rajoy, ba på sin side befolkningen tenke på seg selv og fremtiden for landet sitt.

Innvandring i hett spørsmål

Valgkampen har vært preget av sterke motsetninger og krangel om innvandring, Spanias haltende økonomi og kampen mot den baskiske separatistorganisasjonen ETA.

64 år gamle Isabel Garrido var blant dem som lot innvandringsspørsmålet avgjøre.

– Det er viktig å stemme for forandring. Det er så mange innvandrere her, rumenere, latinamerikanere og mørkhudede som jeg ikke har anelse om hvor kommer fra, sa hun og uttrykte bekymring for økt press på Spanias helsesektor.

Jose Carlos Lopez-Ruiz sa seg enig med Garrido.

– Kampen om jobber blir stadig vanskeligere på grunn av innvandrerne som jobber for luselønn, mente Lopez-Ruiz.

Luis Silva, bygningsarbeider og opprinnelig fra Angola, stemte på sosialistene.

– For meg er det viktigste at mine landsmenn blir integrert og at mine barn kan gå i barnehagen, sa han.

73 år gamle Carmen Salinas syntes det å kunne stemme var viktig nok i seg selv.

– Jeg fikk først muligheten til å stemme da jeg var 44 år gammel på grunn av diktaturet, så for meg er dette viktig. Valgdagen er en feiring av friheten vi har vunnet, og jeg har tro på vårt unge demokrati, understreket hun.

Stormet valglokale

I den baskiske provinsen Vizcaya stormet en gruppe personer et valglokale der de ødela både stemmesedler og stemmeurner, ifølge lokale medier. Det ble imidlertid hurtig ryddet opp i lokalet, og stemmegivningen kunne fortsette.

– Jeg føler meg trist og maktesløs. Den eneste måten vi kan uttrykke hva vi føler på, er gjennom å stemme – i dag mer enn noen annen dag, sa Benancio Garcia som stemte i Vizcaya.

De spanske velgerne valgte søndag nytt annetkammer, samt 208 representanter til førstekammeret. De 56 plassene i førstekammeret som ikke er på valg, skal fordeles gjennom indirekte valg i Spanias 17 regionforsamlinger.