Frankrike får sin første sosialistiske president på 17 år. Da valglokalene stengte klokken 20 var festen allerede i gang i sentrum av Paris, mens president Sarkozys tilhengere alt var på vei hjem.

Jubel

Folkemengden foran sosialistenes hovedkvarter eksploderte i jubel da de første prognosene, basert både på faktiske resultat og valgdagsmålinger, ble vist på storskjermene nøyaktig klokken 20.00. De viste at Francois Hollande leder med 52 prosent mot 48 prosent for den sittende presidenten, Nicolas Sarkozy. Ingen tror at dette vil endre seg vesentlig under opptellingen.

Innrømmet nederlaget

Bare 20 minutter senere, lenge før opptellingen var ferdig, innrømmet Nicolas Sarkozy nederlaget. Til en buende forsamling tilhengere sa en sterkt preget president at han hadde ringt Francois Holland og gratulert ham med seieren.

Allerede tidlig på ettermiddagen, etter at franskspråklige medier i Belgia og Sveits hadde offentliggjort valgdagsmålinger som viste en klar seier til Hollande, strømmet tusener av jublende tilhengere til Rue Solferino i Paris’ 7. arondissement, hvor sosialistpartiet har sitt hovedkvarter, mens det var færre på Place de la Mutalité, hvor den konservative alliansen UMP har sine lokaler.

Høy valgdeltakelse

Enkelte franske medier med sympati for den sittende presidenten, har de siste par dagene snakket om en voksende høyrebølge, og varslet at valget likevel kunne ende med gjenvalg for Sarkozy. Men da sentrumskandidaten Francois Bayrou, som fikk rundt 9 prosent av stemmene i første valgomgang, torsdag sa at også han vil stemme på Hollande, regnet de fleste løpet som kjørt. Bayrou har ved to tidligere valgene hvor han har vært kandidat, ikke gitt noen anbefaling foran andre og siste valgomgang.

Til tross for vått og surt vær over det meste av landet ser det ut til at valgdeltakelsen blir like stor som i første valgomgang, da 80,1 prosent av de stemmeberettigede avga stemme. På forhånd var det ventet at Hollande hadde mest å vinne på høy valgdeltakelse.

Stor stemning

Allerede i formiddag virket det som om Sarkozy hadde resignert. Mens kraner og arbeidsfolk var i ferd med å rigge til scene på Bastilleplassen, hvor Francois Hollande har tillyst seiersfest i kveld, var det helt stille på Concordeplassen i enden av Champs Elysée, hvor høyresiden eventuelt ville feiret en overraskende seier. Ved 20-tiden var det allerede fullt av folk og stor stemning på Bastilleplassen, hvor venstresiden vanligvis feirer sine seire. Stemningen vil neppe avta når Frankrikes neste president kommer dit en eller annen gang sent i kveld.

Francois Hollande har ledet klart på Nicolas Sarkozy i hver eneste meningsmåling siden valgkampen startet for flere måneder siden. Han vant også første valgomgang med 27,6 prosent av stemmene, mot Sarkozys 26,1 prosent. Det var første gang i den femte franske republikks historie at en sittende president ikke vant første valgomgang. Går det slik det nå ser ut, vil Sarkozy også være den første president siden Valery Giscard d’Estaing (1974-1981) som blir kastet av velgerne etter én periode.

Francois Hollande blir den første sosialistiske president Frankrike velger siden Francois Mitterrand ble gjenvalgt i 1988, og bare den andre siden opprettelsen av den femte republikk i 1958.

NY PRESIDENT: Alt tyder på at sosialisten Francois Hollande blir president i Frankrike. Her ledsaget av Valerie Trierweiler.
SCANPIX