Colom hadde en uslåelig ledelse på 5,4 prosentpoeng over sin motkandidat fra høyresiden, den pensjonerte generalen Otto Perez Molina, da drøyt 95 prosent av stemmene var telt opp.

– Jeg er landets neste president, sa Colom til feirende tilhengere, da resultatene ble kunngjort fra valgkommisjonen.

Perez Molina vedgikk mandag morgen at han hadde tapt.

Søndagens valg var andre og avgjørende runde i presidentvalget. Første valgomgang var i september.

Colom vil ta over som president 14. januar.

Kriminalitet Høyresidens kandidat Otto Perez Molina, tidligere sjef for den militære etterretningstjenesten, gjorde kampen mot den raskt voksende kriminaliteten i Guatemala til sin viktigste kampsak. Han ville sette inn hæren mot kriminelle, doble antallet politifolk og gjeninnføre dødsstraff.

Sosialdemokraten Colom lover å bekjempe fattigdommen og rydde opp i korrupsjonen i politiet, som han mener er et alvorlig hinder for effektiv kamp mot organisert kriminalitet. Voldshandlinger krever hvert år om lag 6.000 menneskeliv i Guatemala, og valgkampen har vært blodig.

Borgerkrigen Organisert kriminalitet og voldelige ungdomsbander har økt kraftig i Guatemala de siste årene. Men mange velgere, som opplevde hærens brutale overgrep under borgerkrigen fra 1960 til 1996, ønsker ikke at landets militære igjen skulle få økt makt og myndighet.

Deltakelsen i søndagens valg var laber, og blir foreløpig anslått til rundt 50 prosent. Selve valgavviklingen gikk rolig for seg, ifølge valgobservatører. Over 30.000 politifolk og soldater var utplassert for å hindre uro under valget.

Den første valgomgangen i september endte i et bittert nederlag for fredsprisvinneren Rigoberta Menchu, som måtte nøye seg med 3 prosent av stemmene. (©NTB)

REUTERS