Flere tusen israelere gråt og ba bønner i begravelsene til Eldad Regev og Ehud Goldwasser, som ble overlevert til Israel i svarte kister onsdag i bytte mot fem libanesiske fanger og levningene av nærmere 200 geriljasoldater.

Regev og Goldwasser ble tatt til fange av Hizbollah for to år siden, noe som utløste det israelske felttoget i Libanon i juli 2006.

Krigen kostet 1.200 libanesere og 160 israelere livet.

Begravelse

Både familie, venner og politikere var til stede da Goldwasser ble begravet i sin hjemby Nahariya torsdag.

– Vi ønsket å omfavne deg og se deg smile. Men det er våre tårer som følger deg i dag, og våre hjerter er tunge, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak.

Han gjentok et løfte om å gjøre alt for å bringe alle fangede eller drepte israelske soldater hjem til Israel.

Blant de fremmøtte var også slektninger av soldaten Gilad Shalit, som ble bortført på Gazastripen i juni 2006. Israelske myndigheter har foreløpig ikke lyktes med å få ham utlevert.

Regev ble begravd i byen Haifa, og tusenvis av sørgende hadde møtt opp for å ta farvel. Soldatens bror, Ofer Regev, fordømte Hizbollah for å ha nektet å si om soldatene var levende eller døde før de overleverte dem.

Kister til Beirut

Torsdag kjørte også en lastebilkolonne med levningene av 199 palestinske og libanesiske geriljasoldater til den libanesiske hovedstaden Beirut. Geriljasoldatene er blitt drept i kamper med Israel de siste 30 årene.

Kolonnen ble flere ganger stanset på veien av tilhengere som ville hedre de drepte. Landsbyboere kastet ris og roseblader på kistene, som var dekket av Hizbollahs flagg, det libanesiske flagget og flere kranser. På en banner på en av lastebilene sto det skrevet «Seierens martyrer».

Den drapsdømte libaneseren Samir Kantar og fire medlemmer av Hizbollah-militsen som ble løslatt i fangeutvekslingen med Israel onsdag, hedret torsdag den avdøde Hizbollah-lederen Imad Mughniyeh ved graven hans like sør for Beirut.

Israel og Vesten mener Mughniyeh var hjernen bak flere terroraksjoner på 1980— og 1990-tallet, men Hizbollah anser ham som en helt.

Med henvisning til Mughniyehs «martyrstatus», sa Kantar at «Dette er vårt store ønske. Vi beundrer deg og vi vil oppnå det samme, om Gud vil».

HO