Jørgensen ble drept av en veibombe nord for Maimana i Nord-Afghanistan torsdag kveld. En 20 år gammel norsk soldat ble såret. De to kameratene var på vei til skytetrening i mørket da en veibombe eksploderte.

– Kisten med den drepte Kristoffer Sørli Jørgensen (22) vil trolig bli fløyet til Norge mandag, forteller kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Ivar Sakserud, til NTB.

Den sårede soldaten flys hjem til Norge natt til lørdag. 20-åringen har alvorlige skader i hodet, brystet og beina.

– Tilstanden er stabil, opplyser Sakserud.

Sprengladningen som drepte Jørgensen og såret kameraten, hadde trolig en trykkplateutløser. Det betyr at et kjøretøy var nødt til å kjøre over ladningen for at den skulle eksplodere.

Minnestund

Tirsdag dro 22 år gamle Jørgensen tilbake til Maimana etter sin siste permisjon. Fredag ble det holdt minnestund i de to soldatenes hjemkommune Stange i Hedmark. Det ble også holdt markeringer ved samtlige forsvarsinstitusjoner i landet.

Utenfor rådhuset i Stange ble flagget firet til halv stang mens innbyggerne mintes den drepte 22-åringen.

– Det var med fortvilelse og sorg vi mottok budskapet om at unge gutter herfra var involvert i denne tragiske hendelsen. Stange er et lite sted, derfor er dette noe som berører alle. På vegne av kommunen og innbyggerne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse med Kristoffer Sørli Jørgensens pårørende og venner, sier ordfører i Stange, Nils Amund Røhne (Ap).

Kristoffer Sørli Jørgensen tjenestegjorde som vognfører i staben til den norskledede NATO-styrken i Maimana.

Preget

Den norske kontingentsjefen i Afghanistan, oberst Ivar Sakserud, er også tydelig preget av å ha mistet en av sine soldater. Det samme er den norske feltpresten i Mazar-i-Sharif som fredag dro til Maimana for å holde en minnegudstjeneste for den drepte norske soldaten.

Militært fagpersonell har undersøkt stedet der det norske kjøretøyet kjørte på veibomben. Åstedet var en avstikkervei som nesten utelukkende blir brukt av ISAF, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

De to norske soldatene som ble rammet av veibomben, hadde svingt av hovedveien og beveget seg over på en vei som fører til en skytebane.

Det skal ikke ha blitt løsnet skudd etter at bomben eksploderte. Bilen var ikke pansret.

Ute av Badghis

Sakserud vet ikke om veibomben har sammenheng med kamphandlingene som norske soldater har vært med på i Badghis-provinsen, vest for Faryab.

– Faryab er et utrolig komplisert område, og det er umulig å si nå hvem som kan stå bak dette angrepet, sier Sakserud til NTB.

De siste norske soldatene trakk seg ut av Badghis torsdag, men Sakserud understreker at afghanske soldater og politi fortsetter operasjonen på egen hånd.

– Hensikten med operasjonen var å gjøre det mulig for de afghanske myndighetene å styre i området. Og det har vi lyktes med gjennom operasjonen vår, sier Sakserud.

PATRULJERER: Norske hurtigreaksjonsstyrker (QRF) patruljerer utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan. Drapet på Kristoffer Sørli Jørgensen (22) i Afghanistan setter sitt preg både på soldatkolleger og på innbyggerne i hjemkommunen Stange.
Junge, Heiko
MINNEMARKERING: Flagget ble firt på halv stang utenfor det gamle rådhuset i Stange fredag før minnemarkering for Kristoffer Sørli Jørgensen, som ble drept av en veibombe i Afghanistan torsdag.
Jens Erik Jensrud, Hamar Arbeiderblad