Kanskje hadde innbyggerne i Moskva greid å gi slipp på frykten etter de mange blodige terrorangrepene de siste tiårene. Etter seks brutale terrorangrep på like mange år siden 1999, var byen velsignet fri for terror helt siden 2006.

Men mandag 29. mars 2010 sørget to kvinnelige selvmordsbombere for at hatet, frykten og raseriet igjen ble vekket i Moskvas befolkning.

Fortvilt prøvde overlevende moskovitter og deres pårørende å ringe hverandre i morgentimene etter de to terrorangrepene. Men mobilnettet ble umiddelbart stengt av myndighetene, trolig for å hindre eventuelle ytterligere bomber fra å bli detonert via mobiltelefon.

Nå frykter flere at byen skal rykkes ti år tilbake, til en tid hvor terrortrusselen ble en del av hverdagen for veldig mange.

La ned blomster og tente lys for ofrene

Både ved Lubjanka og ved Park Kultury, hvor de to selvmordsbomberne slo til med 40 minutters mellomrom, samlet sørgende seg mandag kveld. Mange gråt, og flere la ned blomster og tente lys for ofrene.

Også president Medvedev var tydelig preget av hendelsen.

Myndighetene erklærte tirsdag for offisiell sørgedag, og en liste over ofrene for terroraksjonen er publisert på myndighetenes nettsider.

— Vi vil utrydde dem

Statsminister Putin, eks-KGB-agenten som konsoliderte sin makt som president med sin knallharde linje mot terrorisme, var tidlig ute med lovnader om å finne de ansvarlige for terroraksjonen.

Også hans protegé president Medvedev, gikk hardt ut i sine uttalelser:

— De er ville dyr. Vi vil finne dem og utrydde dem, uttalte Medvedev da han la ned blomster ved åstedet for den ene selvmordsaksjonen på Lubjanka undergrunnsstasjon.

De to terrorangrepene, som krevde 38 menneskeliv og hvor over 60 ble skadet, ble møtt med bred fordømmelse fra internasjonale statsledere.

USAs president Barack Obama, NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen og vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant de som har sendt sine kondolanser til Moskva.