Flere hundre mennesker mintes Politkovskaja på Pusjkinskajaplassen i sentrum av Moskva og på et arrangement i St. Petersburg søndag. Mange mener drapet er et nytt angrep på ytringsfriheten i Russland. Flere tente lys og la ned blomster for å hedre den kjente russiske journalisten.

– Kreml har drept ytringsfriheten, het det på en plakat som var klistret opp på en lyktestolpe på Pusjkinskajaplassen i Moskva.

Tolv journalister er drept i Russland de siste seks årene.

– Anna ble drept av en kannibalsk statsmakt, sto det skrevet på et annet oppslag.

– Du er ansvarlig for alt, het det på en plakat med et portrett av president Vladimir Putin, som ofte var målet for Politkovskajas kritiske reportasjer om krigføringen i Tsjetsjenia.

Mann på film

En russisk politiker tror myndighetene hadde en finger med i spillet.

– Det er ingen tvil om at dette er et politisk drap, og myndighetene er innblandet i dette, sier Valerij Borsjtsjev fra det liberale partiet Jabloko til journalister i Moskva.

Politkovskaja ble lørdag funnet skutt og drept i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Et overvåkingskamera filmet gjerningsmannen – en storvokst mann kledd i sort med skyggelue – da han i raskt tempo forlot åstedet.

Torturartikler

Da hun ble drept, arbeidet Politkovskaja med en reportasje om tortur i Tsjetsjenia, opplyser redaktør Vitalij Jarosjevskij i nyhetsmagasinet Novaja Gazeta, hvor hun jobbet.

– Vi ventet på stoff til mandagens utgave. Artiklene handlet om tortur i Tsjetsjenia, sier han til TV-stasjonen NTV.

– Hun hadde flere svært viktige bilder som viste alt dette. Dette var hennes stoff. Det skulle publiseres i mandagens utgave, istemmer sjefredaktøren Dmitrij Muratov.

Vladimir Putin har foreløpig ikke kommentert drapet. EU og USA ber russiske myndigheter om å foreta en umiddelbar og grundig etterforskning av ugjerningen «for å stille alle dem som er ansvarlige for dette avskyelige drapet, for retten». USA sier landet er sjokkert og i dyp sorg over drapet på den 48 år gamle tobarnsmoren.

– Uredd og pågående

Politkovskaja besøkte flere ganger Norge, og hennes norske samarbeidspartnere reagerte med sorg på budskapet om at hun var drept.

– Hun var en av de mest uredde og pågående journalistene jeg har møtt. Hun var kanskje den journalisten i Russland i dag som sterkest arbeidet for å avdekke overgrepene i Tsjetsjenia, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité til NTB.

– Hun kunne nok helt klart oppfattes som en trussel av mange i maktapparatet. Hun var intenst opptatt av å komme til bunns i saker og få avdekket hva som var skjedd, legger han til.

Politkovskaja var anerkjent og prisbelønt både i Russland og internasjonalt for sine reportasjer og bøker om den russiske krigføringen i Tsjetsjenia.

Også den russiske påtalemakten mener drapet må ses i sammenheng med Politkovskajas arbeid som journalist.

ALEXANDER DEMIANCHUK