Åtte år gamle Martin Richard, fra forstaden Dorchester, ble drept mens han ventet på at faren skulle komme i mål. Hans seks år gamle søster mistet et ben, og hans mor ble også alvorlig skadet, skriver Aftenposten.

Et enslig lys var tirsdag tent på trappen til familiens hjem i forstaden Dorchester, og noen hadde skrevet ordet «Fred» med kritt på fortauet foran huset.

Kirken åpnet dørene

Tre personer ble drept da to bomber gikk av i målområdet til Boston Marathon mandag. 176 ble skadet, 17 av dem svært alvorlig — blant annet måtte et brødrepar som var tilskuere til løpet amputere hvert sitt ben.

En av kirkene som åpnet sine dører var Bostons Cathedral of St. Paul. Det er en episkopal menighet — tilsvarende den anglosaksiske kirke i Storbritannia.

En av prestene ba menigheten be for de døde, de skadede, de pårørende, samt alle som hadde hjulpet til i situasjonen, fra helsepersonell til politikere.

Stilte i treningstøy

Noe under 100 mennesker møtte opp i Cathedral of St. Paul i Boston sentrum tidlig tirsdag ettermiddag. Den afro-amerikanske kvinnelige biskopen Gayle Harris og hennes prester delte ut nattverd, ba sammen med menigheten og sang salmer. Prekenene handlet om det som alle i rommet tenkte på - maratontragedien på mandag.

Flere av tilhørerne hadde også på seg treningsklær og hadde trolig deltatt i maratonløpet.

En prest sa at det var tre ting som kunne sies på en dag som denne.

— For det føste kommer kommer sorgen, sinnet og hatet. For det andre har vi håpet. Men det tredje, og kanskje det vanskeligste er at vi må kjenne på de vonde følelsene og så ta innover oss at vi kan tilgi «den andre». Bare slik kan vi komme oss ut av voldssirkelen.

Det er også mange katolikker som bor i Boston, og den katolske erkebiskopen Sean O'Malley, understreket kirkesamholdet i denne tøffe tiden for Boston:

— Vi står sammen med våre kolleger i andre menigheter for å vise frem kraften i det gode i samfunnet vårt.

Også muslimske og jødiske trossamfunn har stilt hjelp til rådighet for dem som ønsker det.

Obama roste Boston

USAs president Barack Obama roste Bostons innbyggere på en pressebriefing fra Det hvite hus tirsdag ettermiddag norsk tid.

— Det som uspilte seg i timene etter at bombene sprang i Boston, vitner om heltemot og kjærlighet. Maratonløpere løp direkte til sykehuset for å gi blod. Folk rev opp sine klær og laget turnikéer for å hjelpe de sårede. Kirkene har åpnet sine dører, gode folk i Boston har åpnet sine hjem for dem som måtte trenge hjelp. Slik reagerer det amerikanske folket på ondskapen, dette er USA.

Det er ikke kjent om det er utlendinger, amerikanere eller et enkeltindivid som står bak.

— Alt annet er spekulasjoner på dette tidspunktet, sa Obama. Han oppfordret folk til å varsle myndighetene hvis de ser noe mistenkelig.

— Det var en grufull og feig handling, og gitt det vi nå vet blir dette etterforsket av FBI som en terrorhandling. Når bomber brukes mot sivile er det alltid snakk om terror. Det vi ikke vet, er hvem som gjorde dette, eller hvorfor, men den eller de som er skyldige skal finnes og få sin straff, sa presidenten.

Minnedag

Millionbyen Boston forsøker å vende tilbake til hverdagen. Tirsdag morgen patruljerte tungt væpnet politi med bombehunder gatene i sentrum av byen, og fortsatt er området rundt åstedet stengt.

Onsdag skal det være en offisiell minnemarkering i Boston.

YNGSTE: Martin Richard (8) var det yngste offeret i bombeangrepet mot Boston Marathon mandag.