• Akkurat nå er det rolig her. Men det har vært opptøyer med brenning av biler, knusing av vindusruter, plyndring og skuddsalver. Jeg vet ikke om det siste er direkte kamper eller sørgesalutter for John Garang.

ATLE M. SKJÆRSTADDet er ambassadør Tom Vraalsen som forteller dette til Bergens Tidende på telefonen fra Sudans hovedstad Khartoum sent mandag ettermiddag.

Vraalsen er i Khartoum på oppdrag fra utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson for å oppdatere seg på de forestående forhandlingene om Darfur-provinsen i slutten av august, samt å følge opp gjennomføringen av fredsavtalen for Sudan. Siden han ble pensjonert har han arbeidet med fredsavtalen for Sudan som en av utviklingsministerens nære medarbeidere, i tillegg til at han inntil i fjor høst var FNs generalsekretærs spesialutsending for humanitære spørsmål i Sudan.

Fra flyktningleirer

Vraalsen sier det synes som om det er unge sør-sudanesere fra store flyktningleirer utenfor hovedstaden, som i sinne og fortvilelse har reagert på budskapet om at SPLM-lederen John Garang er forulykket i en helikopterulykke på vei hjem fra et statsbesøk i Uganda.

— Det er fortsatt meget spent her, og jeg tror den videre utviklingen vil avhenge mye av hvordan myndighetene velger å håndtere situasjonen. Inntil videre synes det som om de har vist tilbakeholdenhet i å slå demonstrantene tilbake. Men setter myndighetene hardt mot hardt, er jeg redd for at det kan bli meget omfattende uro, sier Vraalsen.

Granskningskommisjon

— Er det på det rene at det dreier seg om en ulykke da John Garang ble drept?

— Det ser ikke ut til å herske tvil om det. Piloten på det ugandiske helikopteret som hadde Garang og noen av hans medarbeidere om bord, meldte fra om at det var uvær i området før kontakten forsvant. Men for å ta livet av alle mulige spekulasjoner har presidenten besluttet at det skal nedsettes en granskningskommisjon med medlemmer fra Uganda, Sudan og «andre». «Andre» kan være FN eller Den afrikanske Union (AU), sier Vraalsen.

For øvrig ser han det betryggende at president Omar al-Bashir har forsikret om at fredsprosessen skal gå videre.

Usikkerhet

En av Norges fremste Sudan-kjennere, adm. direktør Gunnar Sørbø på Chr. Michelsens Institutt (CMI), sier at det ikke vil være vanskelig å forstå om det skapes usikkerhet rundt gjennomføringen av fredsavtalen.

— Avtalen er sårbar, ikke minst fordi den er et resultat av den tillit og personlige forbindelse som utviklet seg mellom Garang og Sudans visepresident Ali Osman Taha. Dessuten har vi den uløste krisen i Darfur og de rent interne forhold i SPLM der det uten tvil er indre motsetninger. Jeg tror det er meget viktig at det internasjonale samfunn gir sin sterke støtte til gjennomføringen av avtalen, og at det i Sør-Sudan ikke blir noen tvil om «arvefølgen», sier Sørbø, som peker på at Garang ikke hadde noen utpekt kronprins.

CMI-direktøren understreker at det er viktig at fredsavtalen blir så inkluderende som mulig, det er for mange som har hevdet at de ikke er tatt nok hensyn til.

«Enormt tap»

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sier i en kommentar til NTB at Sudan og Afrika har lidd et enormt tap.

Frafjord Johnson har samarbeidet nært med John Garang siden 1998 for å få i stand en fredsavtale mellom nord og sør i Sudan. Det er liten tvil om at den norske utviklingsministeren har hatt en stor personlig rolle i utformingen av avtalen, og at hun har spilt en rolle både som «trøster» og pådriver for John Garang, både i direkte møter og i lange telefonsamtaler i tiden frem til fredsavtalen kunne undertegnes 9. januar i år.

Hilde Frafjord Johnson var også til stede da Garang ble innsatt som Sudans første visepresident for tre uker siden. Samtidig ble han, i henhold til fredsavtalen, president i Sør-Sudan.

Fredsavtalen gjorde slutt på 21 års borgerkrig, en krig som har krevd minst 2 millioner menneskeliv.