Marit Netland er i ferd med å avslutte en doktoravhandling ved Universitetet i Bergen om eksponering for politisk vold og måleproblemer knyttet til psykologisk forskning.

5.april:

Hvor er Norge? Hvor er Europa? Hvor er Vesten? Hvor er araberstatene? Hvor er FN? Hvor er alle hjelpeorganisasjonene? Hvor er de flinke legene og psykologene? Hvor er kirken? Hvor er hjelpen palestinerne så desperat trenger?

Jeg bor nær Jenin, Nablus og Ramallah der den israelske hæren nå herjer, og nær Haifa og Afula hvor selvmordsaksjonister nylig slo til. Hva gjør jeg? Hva kan jeg gjøre med unger rundt meg hele dagen og alle de frustrasjoner det medfører å prøve å leve et noenlunde normalt liv i en palestinsk landsby i Israel. Og hvordan kan jeg bruke min kunnskap om traumepsykologi når jeg ikke kan nå palestinske barn som lider uten selv å risikere livet?

Jeg har motvillig innsett at det er lite jeg kan gjøre når Israel ikke respekterer FN og hindrer vestlige diplomater å komme til Ramallah. Når israelske soldater skyter på ambulansepersonell, fredsaktivister og BBC-journalister, samt på barn som er så uheldige å stikke hodet ut av vinduet når det er portforbud.

Det jeg har strevd med i årevis føles meningsløst nå. Hva er nytteverdien av min og andres forskning om hva Israel har påført palestinske barn av sorg og psykiske problemer når de som skulle lest forskningsrapportene ikke vil ha slik informasjon, ikke vil forstå, ikke vil gjøre noen ting?

Ja, jeg vet at det er mange som føler med palestinerne og ønsker det beste for palestinske barn. Jeg vet det er mange i Norge og i andre land i Vesten som syns Israel har gått for langt. Men hva skjer? Israel har i mange, mange år gått lengre enn for langt. Hva har skjedd til nå?

Jeg føler mer sorg enn sinne. Og følelsen av håpløshet, av at ingenting nytter, siger mer og mer inn over meg for hver dag som går. Kanskje jeg har begynt å likne på palestinerne rundt meg her jeg bor: Det er ingen her som tror på rettferdighet og som lenger riktig tør tro på de vestlige demokratier. Man sitter rundt fjernsynsapparatene og ser live-sendinger av mennesker som blør i hjel på gatene i byer noen timer fra oss.

Så sukker man og sier: Hvor er Vesten? Hvor er araberstatene? Hvor er FN?

I ISRAEL: Hver dag vil Marit Netland levere dagboknotater til Bergens Tidende.