Sørafrikanerne samles i bønn for sin landsfader Nelson Mandela. Den 92 år gamle fredsprisvinneren er lagt inn på sykehus i Johannesburg – trolig med lungekollaps.

Mange sørafrikanere sliter med tanken om at livet skal gå videre, også når veteranen med kjælenavnet Madiba er borte. Selv om det er gått 13 år siden Mandela gikk av som president, regnes han fortsatt som den moderne sørafrikanske statens far.

Mandela er innlagt på grunn av lungekollaps, opplyste torsdag en kilde som står Mandela nær til nyhetsbyrået Reuters. Mandela skal ifølge kilden være i god bedring og vil kanskje kunne reise hjem fra sykehuset fredag.

Han ble innlagt på sykehus onsdag for det som da ble kalt rutinekontroller.

Eks-konen Winnie Madikizela-Mandela hadde tårer i øynene da hun torsdag kom ut etter å ha besøkt ham på Milpark-sykehuset i Johannesburg. Hun ville ikke snakke med mediene om den tidligere ektemannens tilstand.

«Har det bra»

Dagens president Jacob Zuma oppfordrer til ro og besindighet.

— Nelson Mandela har det bra, og han blir behandlet på beste vis av et fremragende lag med medisinske spesialister, het det i en kunngjøring fra Zuma.

Regjeringspartiet ANC ba også om ro.

— Vi oppfordrer alle sørafrikanere til å forholde seg rolig etter at Madiba er lagt inn på sykehus, og understreker at det overhodet ikke fins noen grunn til panikk, sa partiets talsmann Jackson Mthembu.

Ifølge avisen The Star ble Mandela sendt til sykehuset etter at han utviklet en lei hoste som han ikke ble kvitt.

— Han er lagt inn til undersøkelse, bekreftet lungespesialisten Michael Plit, som ikke ville si noe om eks-presidentens tilstand.

Den lange veien

Nelson Mandela tilbakela en lang vei fra et liv som geriljakjemper og politisk fange til posisjonen som Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Han har vært et symbol på frihet, kampvilje og evnen til tilgivelse for mennesker verden over.

Mandela ble født 18. juli 1918 og ble i 1961 leder for den daværende frigjøringsbevegelsen ANCs væpnede fløy. I 1962 ble han arrestert, og fra 1963 til 1990 satt han i fengsel, mesteparten av tiden på den beryktede fangeøya Robben Island.

I 1993 ble Nelson Mandela tildelt Nobels fredspris, sammen med det hvite mindretallsregimets siste leder Frederik Willem de Klerk. 1994 ble han valgt til president og kunne tiltre som Sør-Afrikas første svarte statssjef.