Diplomater sa mandag at prøvesprengningen kan være et forsøk på å presse Lee til å legge an en mykere linje overfor Nord-Korea. Lee følger en helt annen kurs en Roh, som ga bistand til naboene i nord i et forsøk på å komme på talefot med lederne i Pyongyang.

Roh kastet seg ned i en fjellkløft sist lørdag, etter at han og hans familie var blitt trukket inn i en omfattende korrupsjonsskandale.

Ansvar

Rohs tilhengere har tatt til motmæle og anklager nå den mer høyreorienterte Lee for å ha misbrukt den sørkoreanske påtalemyndigheten til politiske formål.

– Lees regjering må slutte å bruke statsadvokater som gjerningsmenn, skrev Seoul-avisen Hankoryeh mandag.

– Denne saken har sider som Lee må stå til ansvar for, rent politisk, sier den ledende opposisjonspolitikeren Song Young-gil til kringkastingsstasjonen MBC.

Så langt har sørkoreanernes sinne først og fremst rammet påtalemyndigheten. Men hvis Lee skulle gjøre nok en feil, om enn aldri så liten, kan det utløse en politisk storm som kan skade regjeringen alvorlig, sier statsviteren Hahm Sung-deyk til nyhetsbyrået Reuters.

– Da kan regjeringspartiets planer for en ekstraordinære sesjon i nasjonalfor-samlingen i juni bli satt i fare, tilføyer han. Det kan igjen bety nye forsinkelser i arbeidet for reformer i landet som har Asias fjerde største økonomi.

Sorg

Titusenvis av sørkoreanere sørget mandag offentlig over Roh Moo-hyun. Regjeringen i Seoul har kunngjort en ukes landesorg og gitt ordre om at Roh, som var Sør-Koreas president fra 2003 til 2008, skal begraves på statens regning.

Myndighetene har satt opp mer enn 30 såkalte sørgealtere over hele landet for å gi Rohs tilhengere steder å gå til med sorgen. I hovedstaden var rundt 5.000 politifolk mandag utkommandert for å sørge for at alt gikk rolig for seg.

Konservative politikere kom for å vise sin medfølelse i landsbyen Bongha, der Roh Moo-hyun bodde etter at han gikk av. Men de ble avvist av Rohs tilhengere, som også rev i stykker en krans sendt av president Lee og satte fyr på restene.

SØRGEMARSJ: Tilhengere av tiedligere president Roh Moo-hyun kommer til en sørgehøytidelighet i hans hjemby Bonghwa.
JO YONG-HAK
PROTEST: Anti-Nord-Korea-protestanter brenner en modell av en nordkoreansk rakett i Seoul.
LEE JAE-WON