— Vi kan ikke holde tilbake raseriet over denne provokasjonen, sa Kim på flyplassen etter at han kom tilbake fra Japan der han hadde vært for å se finalen i fotball-VM.

— Vi forlanger en unnskyldning, straff av de ansvarlige og at skritt tas for å hindre at dette skjer igjen, sa den 77 år gamle presidenten. Fire sørkoreanske marinegaster ble drept og 19 såret i sammenstøtet.

Nord-Korea anklager USA for å stå bak sammenstøtet, iverksatt for å drive en kile mellom de to koreanske statene, ifølge en talsmann for utenriksdepartementet. Ifølge den nordkoreanske versjonen var det sørkoreanske skip som først åpnet ild.

Bak sammenstøtet ligger strid om hvor sjøgrensen mellom de to statene går i havet. Den amerikanskledede FN-styrken trakk opp en grenselinje kalt NLL (Northern Limit Line) som Nord-Korea ikke anerkjenner. Nord-Korea mener grensen i havet går flere kilometer lenger sør, og forholder seg til denne. NLL-linjen var ikke nevnt i våpenhvileavtalen som gjorde slutt på Korea-krigen i 1953.

(NTB)