Seoul: Den sørkoreanske militærøvelsen er den første styrkeoppvisningen i krisen etter senkingen av et sørkoreansk krigsskip.Flere eksperter sier samtidig at de to koreanske statene nå er på kollisjonskurs, og at stormaktene må gripe inn for å hindre krig.

Rundt ti krigsskip, inkludert en 3000 tonn tung destroyer og tre patruljebåter, deltar i militærøvelsen, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Øvelsen finner sted utenfor byen Taean, som ligger på vestkysten langt fra grensen til Gulehavet, der korvetten "Cheonan" ble torpedert 26. mars.

I Seoul i Sør-Korea deltok rundt 10.000 mennesker i en demonstrasjon mot Nord-Korea torsdag. «Drep fienden», skrek demonstrantene, som banket løs på bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

Artikkelen fortsetter under bildet

Wally Santana

DENGTE LØS på pappfigur av Nord-Koreas leder Kim Jong-il. Det skjedde under store demonstrasjoner i Sør-Korea.

Vi må ta trusselen om videre opptrapping meget alvorlig

Nord-Korea-spesialisten Peter Beck

Advarer

— Dette er den verste situasjonen vi har hatt siden Korea-krigen i 1950–1953, sier Yang Moo-jin, spesialist på Nord-Korea ved universitetet i Seoul til nyhetsbyrået AFP.

Han mener at Nord-Korea «verken har vilje eller strategi for å komme ut av denne ytterst vanskelige fasen. Militær konflikt kan ikke utelukkes.»

Nord-Korea-spesialisten Peter Beck ved Stanford-universitetet i USA er også bekymret.

— Vi må ta trusselen om videre opptrapping meget alvorlig. Kinas rolle er mer og mer avgjørende for å trekke partene tilbake fra kanten av stupet.

Avtale opphevet

Samtidig skrinla Nord-Korea torsdag en sikkerhetspakt landet har inngått med Sør-Korea for å hindre militære sammenstøt, opplyser det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået.

Nord-Koreas forsvarsstab advarte torsdag Sør-Korea om at de umiddelbart vil gå til angrep dersom Sør-Korea krysser den omstridte grensen til havs.

I erklæringen fra forsvarsstaben omtales sørkoreanske myndigheter som «konfrontasjonsgalninger, spyttslikkere og quislinger», og den tidligere sikkerhetsavtalen kalles «ugyldig og innholdsløs».

Nord-Koreas militære sier også at de vil angripe propagandahøyttalere som myndighetene i sør planlegger å sette opp sør for våpenhvilelinjen som i praksis er grensen mellom de to statene.

Vi trenger 100 prosent bevis for Nord-Koreas rolle i senkingen av korvetten

Igor Ljakin-Frolov, talsmann for russisk UD

Russland

Russiske myndigheter opplyste torsdag at de ikke vil gi støtte til ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea før man er fullstendig overbevist om at Pyongyang sto bak hendelsen.

— Vi trenger 100 prosent bevis for Nord-Koreas rolle i senkingen av korvetten, sa Igor Ljakin-Frolov, talsmann for Russlands utenriksdepartement.

— Våre spesialister studerer materialet fra granskingen. Vi må trekke våre egne konklusjoner om hva som skjedde. Alt vil avhenge av situasjonen og mengden bevis, tilføyde han.

Eksperter fra Sverige, Australia, Storbritannia og USA deltok i granskingen sammen med sørkoreanske spesialister. Sør-Koreas regjering offentliggjorde den 400 sider lange rapporten fra granskingskommisjon i forrige uke. Konklusjonen var at marinefartøyet Cheonan med overveldende sannsynlighet ble senket av en torpedo fra en nordkoreansk ubåt.