Med Lee Myung-bak bak roret må sørkoreanerne regne med raske og omfattende økonomiske reformer, i tråd med løftene han kom med i valgkampen.

– Selv om det kommer til å bli vanskelig og smertefullt, må vi ha langt større og raskere endringer. Økonomisk oppgang er oppgaven som haster mest. I løpet av de ti siste årene har vi famlet og vært forvirret. Vi må nå gå fra ideologiens til pragmatismens tidsalder, sa den tidligere forretningsmannen i sin innsettelsestale mandag.

Byråkratiet skal kuttes kraftig, og Lee lover en vekst på hele 7 prosent i året, mot 4 prosent de siste årene. Han lover også en dobling av BNP per capita.

De varslede reformene har allerede brakt ham på kant med fagbevegelsen og lærerorganisasjoner, men i USA vekker budskapet begeistring.

Utenriksminister Condoleezza Rice var selv til stede da Lee avla eden mandag, vel to måneder etter at han ble valgt.

– Det var virkelig en skjønn og rørende seremoni i morges, en nydelig tale av presidenten, sa Rice.

USA har de siste årene inntatt en tøffere holdning til Nord-Korea og kommuniststatens atomvåpenprogram enn nabolandet i sør. Også Lees ønske om å åpne for flere utenlandske investeringer, samt å redusere fagforeningenes makt, lyder som søt musikk i amerikanernes ører.

Sør-Korea har de ti siste årene hatt liberale regjeringer. Høyresiden har ofte kritisert dem for å være for ettergivende overfor Nord-Korea og for å ha bidratt til et mer anstrengt forhold til USA, som fortsatt har nær 30.000 soldater utplassert i landet.

"BULLDOSEREN": Lee Myung-bak lover tøffere linje.
JO YONG-HAK