Representanter fra Sør-Korea og Nord-Korea startet onsdag de første formelle samtalene etter den nordkoreanske rakettutskytingen i forrige uke. Samtalene finner sted i byen Pusan i Sør-Korea.

– Vi har gjort det tindrende klart at situasjonen vil komme ut av kontroll dersom Nord-Korea avfyrer flere raketter, sier Lee Kan-Se, talsmann for den sørkoreanske delegasjonen.

Resolusjon

USA har lagt vesentlig press på Kina for å få landet til å stille seg bak et japansk resolusjonsforslag som går inn for sanksjoner mot Nord-Korea. Onsdag meldte imidlertid det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at Kina og Russland har lagt fram et nytt forslag til FN-resolusjon.

Begge landene har tidligere stilt seg kritiske til det japanske forslaget som ble lagt fram forrige uke.

FNs sikkerhetsråd har utsatt avstemningen om resolusjonen for å gi Kina tid til å samtale med nordkoreanske myndigheter.

Unngikk spørsmålene

Den sørkoreanske regjeringen ønsket at samtalene i Pusan onsdag skulle fokusere på Nord-Koreas rakett— og atomprogrammer, men representanter for Nord-Korea unngikk stort sett spørsmålet ved å henvise til en uttalelse fra landets utenriksdepartement i forrige uke der det heter at Nord-Korea har rett til å utvikle og teste raketter.

Sør-Korea ber om at naboen i nord vender tilbake til de såkalte sekslandssamtalene om atomvåpenprogrammet, hvor Sør-Korea, Japan, Russland, Kina og USA deltar. Samtalene gikk i stå i november i fjor.

– Vi oppfordrer Nord-Korea om å gå tilbake til sekslandssamtalene fortest mulig slik at vi unngår en forverring av spenningsnivået. Situasjonen må løses gjennom dialog, sier Lee.

Tirsdag uttalte Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Hyong at landet er villig til å ta opp igjen sekslandsforhandlingene dersom USA stanser alle økonomiske sanksjoner mot nordkoreanerne.