Partiet «lukter» 70 prosents oppslutning, ifølge partileder Jacob Zuma.

**Les også:

Zuma klar til seiersdans**

De foreløpige resultatene viser at partiet ligger an til to tredels flertall, noe som vil bety at de folkevalgte kan utnevne Zuma til president allerede i begynnelsen av mai.

Torsdag kveld og natt til fredag samlet tusenvis av ANC-tilhengere seg ved par-tihovedkvarteret i Johannesburg sammen med Zuma.

– Vi vet at opptellingen pågår fortsatt, men vi kan lukte 70 prosent, sa Zuma til tusenvis av lykkelige tilhengere.

**Les også:

Forgudes og fordømmes**

Zuma selv danset og sang. Det er bare to uker siden landets høyeste domstol henla en korrupsjonssak mot ham, en sak som lenge har versert i rettsvesenet og som har skapt usikkerhet om Zumas presidentkandidatur.

Zuma har tidligere vært visepresident under Thabo Mbeki, men måtte gå som følge av at en av hans nære medarbeidere ble dømt for korrupsjon.

Les også: Profil på Jacob Zuma

De endelige resultatene er ventet i løpet av fredagen. Foreløpige resultater viser en oppslutning på 66,9 prosent, tre pro-sentpoeng mindre enn i 2004. Men enkelte skeptikere hadde på forhånd spådd at partiet bare ville greie rundt 60 prosent i årets valg.

Selv om mange unge velgere så ut til å ha lite tro på at valget vil medføre noen endringer i livene deres, ligger valgdeltakelsen an til å bli på hele 77 prosent. 23 millioner mennesker var registrert som velgere.

Uventet i Cape Town

Det viktigste opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen, lå an til å få i underkant av 16 prosent av stemmene, men det ser ut til å innkassere en avgjørende seier i provinsen Western Cape, som blant annet inkluderer Cape Town. Det er første gang noensinne at partiet får flertall i denne provinsen.

ANC-avhopperne i COPE ser ut til å ha fått litt over syv prosent av stemmene.

ANC har i tidligere i perioden ikke greid å innfri valgløftene, og Sør-Afrika strever fortsatt med stor fattigdom, ulik fordeling av godene, stor utbredelse av hiv og AIDS, samt omfattende kriminalitet.

Eksperter mener at partiet nå må levere, hvis ikke kan opposisjonen gjøre det langt bedre når sørafrikanerne om noen år igjen skal velge nye ledere.

Siphiwe Sibeko
Siphiwe Sibeko