Onsdag presenterte Sony en prototyp av den nye teknologien, som benytter en visningsteknologi kalt organisk elektroluminisens (OEL). Teknologien skal ifølge Sony åpne for tynne, klare skjermer som er spesielt velegnet til gjengivelser av hurtige bevegelser. Elektronikkgiganten håper masseproduksjon av OEL-skjermene vil starte i 2003.

Spesielt bærbar teknologi som mobiltelefoner og lomme-PCer vil kunne dra nytte av de nye skjermene, men etter hvert venter Sony at OEL også vil sende tradisjonelle TVer og monitorer med bilderør på dynga.

Markedsforsker Martin Reynolds ved Dataquest sier til News.com at han er positivt overrasket over størrelsen og oppløsningen på Sonys prototyp.

— Industrien har snakket om disse skjermene i årevis, men virkeligheten har vært lite imponerende både når det gjelder oppløsning og levetid, sier Reynolds.

Tar over for LCD Den nye teknologien vil antakelig være arvtager etter dagens flate LCD-skjermer. Sony mener OEL-skjermer vil koste 20 prosent mindre enn dagens flatskjermer samtidig som de vil være langt klarere. Et skjær i sjøen så langt er levetiden til de nye skjermene. Gjennomsnittlig har Sonys prototyper en levetid på 5.000 timer, mot LCD-skjermenes 10-15.000 timer.

OEL-teknologi har lenge vært på tegnebrettet både hos Kodak, Seiko og Sanyo, men så langt har skjermene kun vært egnet for skjermer med lav oppløsning - som klokker og bilradioer. Prototypen Sony viste frem onsdag var 13 tommer, med en oppløsning på 800 ganger 600 piksler.

OEL-teknologien benytter et organisk polymer-materiale med selvlysende egenskaper. Dette eliminerer behovet for bakgrunnslys på skjermene, noe som bidrar til å gjøre bærbare PCer tykkere.(Origo)