I etterkant av arrestasjonen av den etterlyste krigsforbryteren Ratko Mladic har det vært en rekke demonstrasjoner og sammenstøt i Serbia, hvor tilhengere av Mladic har mobilisert for å vise sin støtte.

Søndag kveld kulminerte en stor demonstrasjon i Beograd i sammenstøt mellom politiet og tilhengere, da demonstranter angrep politiet med stein, skriver Aftenposten.

Ekstreme grupperinger

Anslagsvis 10.000 støttespillere strømmet til parlamentet, med krav om at president Boris tadic og hans regjering går av.

I tillegg til parlamentet var flere regjeringsbygg og ambassader for vestlige land mål for demonstrasjonen.

— Vi er her for å vise disse forræderne hvordan ekte serbere forsvarer en serbisk helt, sier 22 år gamle Jovica Pesic til Reuters.

Tilhengerne ser på presidenten som forræder fordi han beordret pågripelsen av Mladic, som de mener er en serbisk krigshelt som har forsvart og kjempet for sitt folk.

- Full kontroll

Politiet hindret flere små grupper med ekstremister i å delta. Likevel var en rekke høyreekstreme grupperinger, samt medlemmer av det ekstremt nasjonalistiske partiet serbiske radikale parti, representert. Mange ropte høyreekstreme slagord, noen viste nazihilsen.

Politiet hadde satt inn store sikkerhetsstyrker i forkant av demonstrasjonen; mer enn 3000 fra opprørspolitiet stod klare til å slå ned på demonstrantene dersom det skulle komme til voldelige sammenstøt, noe myndighetene fryktet.

Og frykten viser seg å være velbegrunnet; ved den tyrkiske ambassaden slo opprørspolitiet tilbake mot demonstranter som kastet stein mot dem. Over 100 er arrestert, og så langt er det rapportert om 12 skadede.

— Politiet i Beograd har full kontroll over situasjonen etter opptøyene, sa politisjef Milorad Veljovic sent søndag kveld.

Møtte familiemedlemmer

Samme dag valgte flere hundre av Mladics støttespillere å reise til huset i den lille, avsidesliggende landsbyen Bozanici øst i Bosnia hvor Mladic ble født.

Med flagg og bannere gikk de gjennom landsbyen for å vise den tidligere generalen sin støtte og respekt. For dem var reisen til det lille huset en pilgrimsferd.

Her møtte de Slavojka Mladic, Ratko Mladics tante, og flere av hans fettere.

— Selv som barn oppførte han seg som en voksen. Han var smart og årvåken, fortalte Slavojka Mladic, ifølge Reuters.

Som et tegn på respekt kysset flere hånden hennes.

— Han var bare en leder som forsvarte sitt hjemland. Så gjør de dette mot ham, sa den eldre damen, og viste til pågripelsen av nevøen i forrige uke.

Hylles som en helt

Flere av dem som reiste til Mladics fødested, hadde tidligere vært i Kalinovik, hvor 3000 bosniske serbere møttes for å demonstrere mot arrestasjonen.

Demonstrantene, mange iført svarte t-skjorter med bilde av Ratko Mladic og teksten "Serbia i mitt hjerte", avviser at han er ansvarlig for massakren i Srebrenica i juli i 1995, hvor rundt 8000 bosniske menn og gutter ble henrettet.

Serbiske nasjonalister i Serbia og deler av Bosnia ser på Mladic som sin helt. Han var generalen som mot alle odds forsøkte å forsvare serberne i den bosniske konflikten. De benekter at Mladic har noe å gjøre med massakren, og krever at Mladic løslates.

Den tidligere generalen sto i sentrum for mange av grusomhetene som ble begått da folkeslagene i Jugoslavia vendte seg mot hverandre. De systematiske drapene, voldtektene, konsentrasjonsleirene, beleiringene og den etniske rensingen kom som et resultat av politikken som Mladic og de andre lederne sto for.

Kjemper mot utlevering

Mladic har vært tiltalt og ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) siden 1995. Torsdag i forrige uke ble den etterlyste krigsforbryteren, som har holdt seg skjult i 16 år, pågrepet i fetterens hus i Lazarevo nær Zrenjanin i Nord-Serbia.

Hans familie og forsvarere kjemper mot utlevering til Krigsforbryterdomstolen i Haag. De mener eksgeneralen er for syk. Dette ble avvist av en serbisk domstol, som besteme at han utleveres innen syv dager.

Mladics familie vil anke vedtaket mandag.

mladic_sx70d44e_1e0ff2fk11b55cc6cbbkm7ffa.jpg