Dronningen ankom Keops-pyramiden på formiddagen og ble geleidet rundt av Egypts og kanskje verdens mest kjente arkeolog og egyptolog, dr. Zahi Hawass.

Hawass stilte i dongeriskjorte og bukser og var en meget engasjert og ivrig forteller. Dronningen brukte en time lengre tid ved pyramidene og sfinksen enn planlagt.

Da hun så sfinksen i Giza ligge der badet i sol, måtte Sonja fiske fram sitt personlige kamera og ta noen bilder til privatalbumet.

Deretter bød Hawass på lunsj i hagen på det kjente, fasjonable hotellet Mena House, før kortesjen beveget seg videre inn i sentrum av byen til Det egyptiske museet.

Mumier

Der ble dronningen vist mumierommet med en rekke mumifiserte faraoer som døde for mer enn 3.000 år siden.

Den største attraksjonen er mumien av kong Ramses II som levde fra 1279 til 1213 før Kristus. Han styrte Egypt i 67 år og døde mett av dage, plaget av tannsykdommer, gikt og hofteslitasje de siste årene. Hans silkeaktige hvite hår er fortsatt synlig, riktignok litt gulnet av mumifiseringsprosessen for over 3.000 år siden.

Gullmasken

Blikkfanget i Tutankhamon-rommet er den berømte dødsmasken i gull som den unge kongen var iført. Den viser Tutankhamons virkelige ansiktsform, slik at hans sjel, kalt «Ba» av de gamle egypterne, skulle kjenne ham igjen og hjelpe ham til å gjenoppstå.

Kongen var først gravlagt i en kiste av rent gull, og deretter i nok en gullkiste med den samme ansiktsmasken. Armene ble foldet i kors på brystet, et kjennetegn på at mumien var av kongelig byrd.

Dronningen og hennes følge reiste lørdag kveld videre til Alexandria der hun søndag skal åpne en utstilling av Ibsens kvinneskikkelser i Alexandria-biblioteket.

Dronning Sonja og dr. Zahi Hawass brukte god tid på å studerte dødsmasken til barnekongen Tutankhamon da dronningen besøkte Det egyptiske museet i Kairo lørdag ettermiddag. Hawass er arkeolog, egyptolog og generalsekretær for det øverste råd for oldtidsminner i Egypt.
Junge, Heiko
Dronning Sonja brukte lang tid ved sfinksen da hun besøkte Giza-platået utenfor Kairo lørdag ettermiddag.
Junge, Heiko
Dronning Sonja besøkte lørdag pyramidene på Giza-platået utenfor Kairo. Her er hun sammen med dr. Zahi Hawass, som var dronningens guide under besøket ved noen av verdens mest kjente fortidsminner.
Junge, Heiko