Barrosos stilling står høyt på dagsordenen for EU-ledernes todagers junimøte, som starter torsdag.

Tungvektere som Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har allerede gitt sin støtte til portugiseren Barroso, som står uten motkandidat til vervet.

Høyresidens seier i EU-valget fører trolig også til at EU-parlamentet til slutt vil kunne godkjenne Barroso, selv om sentrum-høyre-alliansen EPP ikke har rent flertall og parlamentet er blitt mer fragmentert.

Venter på Irland

Men støtten til Barroso fra EU-toppene, som altså utpeker Kommisjonens leder, vil uansett ha forbehold. Hovedgrunnen er usikkerheten rundt innføringen av EUs nye Lisboa-traktat, som skal erstatte den gjeldende Nice-traktaten.

Først i oktober blir Lisboa-traktatens skjebne beseglet, når Irland holder sin andre folkeavstemning om den. Blir forrige sommers nei snudd til et ja, kan den nye traktaten tre i kraft raskt, ettersom det da bare gjenstår presidentunderskrifter i Tsjekkia og Polen før alle EU-landene har godkjent den.

Den nye traktaten endrer på maktforholdene i EU-institusjonene, og både Frankrike og Tyskland har gjort klart at man ikke vil irritere irene ved å utmeisle en ny Kommisjon før irene har sagt sitt i valget. Barrosos periode går dessuten først ut i slutten av oktober.

Nettopp EU-landenes rett til å ha hver sin kommissær er et sentralt spørsmål i den irske debatten, noe EU-lederen har lovet fortsatt skal gjelde ved Lisboa-traktaten. Den gjeldende Nice-traktaten legger derimot opp til en reduksjon i antallet kommissærer.

Vil ha innflytelse

Samtidig anslår EU-kilder i Brussel at medlemslandene gjerne lar Barroso sveve i uvisshet for på den måten få mest mulig innflytelse når det gjelder de viktigste postene i hans nye kommisjon.

Det er ingen hemmelighet at Frankrike ønsker seg enten kommissæren for det indre markedet eller konkurransekommissæren, som har stor innflytelse på for eksempel hvordan EU forholder seg til statsstøtte i økonomiske krisetider.

I tillegg vil den nye Lisboa-traktaten innføre en ny EU-president, som skal ta over for de roterende lederne av EU-formannskapene og være permanent leder for Det europeiske rådet, samt en oppgradert utenrikssjef. Disse mulige postene ligger også i potten i spillet rundt Barroso.

Sarkozy skal blant annet ha lansert Spanias tidligere statsminister, sosialisten Felipe González, som president for rådet, for at sosialistene i EU-parlamentet skal kunne bidra til flertall for Barroso.

FORTSETTER? EU-kommisjonenes president José Manuel Barroso håper på gjenvalg. Uni-onens toppledere gir trolig sin støtte til fem nye år for Barroso på sitt sommertoppmøte.
THIERRY ROGE
IRLAND AVGJØR MYE: Barroso i samtale med lederen for det irske Fine Gael-partiet, Enda Kenny (til v.).
FRANCOIS LENOIR