MARTIN TYSTAD martin.tystad@easynet.co.uk

Legg beina på bordet, gi gass med kneet og nyt sommeren på sofaen med god samvittighet. Den snodige doningen skal leveres komplett med stålampe, kaffebord og tv på den internasjonale bilutstillingen på Earl's Court i oktober. Men du kan leie sofaen til sightseeing allerede i sommer.

Bergens Tidende dro til landlige Hampshire i Sør-England for å kikke nærmere på sofaen fra guttene i Cummfy Banana. En bilprodusent, mildt sagt, utenom det vanlige.

– Bilindustrien tar seg selv altfor høytidelig. I gamle dager hadde vi et lidenskapelig forhold til bil. I dag handler det bare om salg og big business. Det er fryktelig trist. Livet er fantastisk og det burde være mulig å lage flere biler som reflekterer det, sier sofageneral Edd China (30) til Bergens Tidende.

Styrer med pizzaratt Casual Lofa er full av artige detaljer. Rattet er en pizzapanne fra Pizza Hut der Edd jobbet tidligere. En spake montert i høyde med sjåførens kne kontrollerer farten. Brems og håndbrems er en colaboks. Sofaen er registrert for tre personer, men på en god dag er det plass til fire-fem.

– Vi ønsket å bygge en bil som ikke ser ut som noen annen på markedet, men som likevel kan brukes på offentlig vei. Og det er utrolig hvordan folk reagerer når de ser oss. Alle smiler og byr på mat og drikke.

Sofabilen vil koste anslagsvis 325.000-400.000 kroner. Mye spenn, men bilen er håndbygget og har mer se-på-meg sjarm og personlighet enn Lotus, Porsche og Jaguar til sammen. Den er utstyrt med rattet på engelsk side. Venstreratt får du ikke. Edd trives med å være eksentrisk brite.

– Dette er engelsk bil, ikke en EU-kjerre.

Verdens raskeste sjekketriks Sofabilen har en 1,3 liters motor og 60 hk fra en Rover Mini automatgir. Egenvekt på knappe 700 kg gir en toppfart på 142 km/t.

– Vi kommer aldri til å bryte lydmuren, men vi har laget verdens raskeste møbel og har fått plass i Guinness Rekordbok. Bilen som vi lanserer i høst vil forhåpentlig gå enda fortere, kanskje 160 km/t.

Stort raskere vil han ikke lage sofabilen. En av de ansatte, som for lengst har fått sparken, kolliderte i 65 km/t. En reise-tv som opprinnelig sto på kaffebordet, ble knust.

– Sofaen er ikke spesielt egnet til motorvei og høye hastigheter. Det beste er å cruise. Og den er perfekt til å sjekke damer. Selv farlig trendy jenter på King's Road i London sperrer øynene opp når jeg kommer kjørende, sier Edd lunefullt.

Bad og himmelseng I verkstedet står flere mer eller mindre halvferdige kjøretøy: Radiobiler fra tivoli, campingvogner, sandbuggyer og utallige gamle og egenproduserte chassis og bildeler. Blant de mer vellykkede: Badekaret med dusj, do og vaskeservant (Car Wash), og himmelsengen med plass til tre (Street Sleeper).

Car Wash, som er basert på en Honda Spacey 250 kubikker, har en toppfart på 112 km/t. Street Sleeper med gamle Vauxhall Variant, byr på 120 km/t.

Edd China og de andre guttene i Cummfy Banana tjener til livets opphold ved å bygge biler til oppdrag i reklameøyemed. Häagen-Dazs bestilte en romskipliknende iskrembil. Neste uke får svenske Stiga en storversjon av deres robotgressklipper. På tegnebrettet finner vi kjøkkenbiler (et helt kjøkken på hjul), handlevognbiler og en firehjult versjon av 80-tallets populære leke, Rubiks kube.

– Lyst på oppmerksomhet og VIP-behandling? Kjøp sofabil. Du kan parkere hvor du vil. Selv lappe-Lisa faller for deg. Og husk, en god latter forlenger livet, sier Edd China, Englands sprøeste bilbygger.