Tallet på drepte er fortsatt usikkert, men minst 39 skal være drept, og 150 er skadd, ifølge presidenten i Kenya, Uhuru Kenyatta.

Ifølge politiet var det rundt ti angripere som slo til mot det eksklusive kjøpesenteret Westgate. De ti var kledd i like klær. Noen av dem hadde tildekkede ansikter.

– Angrepets mønster og måten de snakket til sine ofre på, tyder på at dette var et grundig planlagt angrep av en terrorgruppe, sier en høyststående kenyansk polititjenestemann.

Kom med trusler

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab, som er tilknyttet al-Qaida, har tidligere truet med å angripe Westgate og andre mål i Nairobi. Årsaken er at kenyanske styrker tilknyttet Den afrikanske union kjemper mot de islamistiske opprørerne i Somalia.

– Våre mujahedin gikk inn i Westgate-senteret midt på dagen og kjemper fortsatt mot de kenyanske vantro, skrev gruppa på sin Twitter-konto lørdag kveld.

Kenyanske sikkerhetsstyrker sa de hadde sikret mesteparten av kjøpesenteret og isolert angriperne i et område i en av etasjene.

Nordmenn i sikkerhet

Fire nordmenn var ifølge Dagbladet inne i kjøpesenteret da de bevæpnede mennene gikk til angrep. Alle skal ha kommet seg i sikkerhet.

Et norsk ektepar tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband flyktet og gjemte seg på et lager, opplyser informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet til TV 2.

De to andre misjonærene er utsendt til Kenya av Oslo Kristne Senter, som overfor VG bekrefter at disse er i god behold.

UD hadde lørdag kveld ikke nærmere opplysninger om nordmennene.

– Vi er dypt rystet over situasjonen. Westgate er et av de mest kjente shoppingsentrene, og mange drar dit spesielt i helgene, sier regiondirektør Hassan Khaire i Flyktninghjelpen til NTB.

Krøp langs bakken

Det brøt ut voldsom skyting da tungt væpnede, svartkledde og maskerte menn tok seg inn i kjøpesenteret ved 13-tiden lørdag. Ifølge øyenvitner var det tydelig at det var et angrep og ikke et ran.

MANGE DREPTE: Minst 39 skal være drept, og 150 er skadd, ifølge presidenten i Kenya, Uhuru Kenyatta.
Reuters

Vitner opplyser til BBC at angriperne ba muslimer om å forlate kjøpesenteret.Bevæpnet politi kom etter kort tid til stedet, og etter en stund rykket også soldater inn i bygningen. Kampene raste fra butikk til butikk i flere timer, og ved 18.30-tiden norsk tid ble det meldt at politiet hadde isolert de gjenværende angriperne. Men mer enn to timer senere var situasjonen ennå ikke helt avklart.

Skrekkslagne voksne og barn kom løpende ut av senteret da skuddsalvene begynte. Andre rømte opp i senterets øverste etasjer og gjemte seg for angriperne. Noen krøp langs bakken for å komme seg vekk og i sikkerhet. Flere titall drepte og sårede lå utenfor bygningen.

Ifølge politiet på stedet tok de væpnede mennene minst sju gisler. Hva som skjedde med disse, var ikke kjent lørdag.

HOLDER KONTROLL: Sikkerhetsvakter forsøker å holde folkemengden under kontroll.