Somalias sikkerhetsminister og minst 19 andre personer ble torsdag drept i et selvmordsangrep ved et hotell nord for Mogadishu.

Den islamistiske opprørsgruppa al Shabaab sa torsdag ettermiddag at den sto bak angrepet.

– Våre hellige krigere utførte selvmordsangrepet, sier talsmannen sjeik Ali Mohamoud Rage.

Drept av bilbombe

Sikkerhetsminister Omar Hashi Aden og flere i hans følge befant seg på hotellet i Baladwayne nær grensen til Etiopia da en bilbombe eksploderte rett ved bygningen.

Aden er den mest sentrale politikeren som er drept i Somalia etter at islamistiske opprørere trappet opp kampen mot regjeringen 7. mai.

Han reiste til Baladwayne i begynnelsen av juni sammen med tungt bevæpnede styrker i et forsøk på å ta kontroll over flere opprørskontrollerte områder utenfor hovedstaden.

Onsdag ble også politisjefen i Mogadishu drept i et angrep.

Slaktes ned

Flere titalls sivile somaliere er drept i Mogadishu siden onsdag kveld. Minst fem barn er blant ofrene, og kveldsbønnen i en lokal moské endte med tragedie da gudshuset ble truffet av en granat.

Granatangrepet skjedde da de troende var på vei ut av moskeen nord i den krigsherjede hovedstaden Mogadishu onsdag kveld

– Det er det frykteligste jeg har sett. Minst 13 ble drept, forteller øyenvitnet Dadir Ali Jes.

De fem barna ble drept da en granat slo ned blant dem sør i Mogadishu. En journalist fra nyhetsbyrået AFP så dem ligge i en blodpøl under en balkong hvor de trolig hadde søkt dekning. Også to voksne skal ha blitt drept da granaten eksploderte.

Skutt av snikskytter

I en bydel like ved ble politisjef Ali Said Hassan skutt av en snikskytter da regjeringsstyrker gikk til angrep på opprørere. Tre andre politifolk skal også ha blitt drept i kampene.

– Hassan var en modig tjenestemann som har gjort en enorm innsats for å skape fred. Han ble drept av terrorister, sier en høytstående polititjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Kampene fortsatte natt til torsdag, og ifølge øyenvitner ble minst 17 sivile drept da islamistiske opprørere og regjeringsstyrker fortsatte å bombardere hverandre med granater. Kampene foregår ved en politistasjon nord i Mogadishu, som begge parter ønsker kontroll over.

Regjeringsstyrker til aksjon

Onsdagens kamper begynte da somaliske regjeringsstyrker gikk til aksjon mot en del av Mogadishu som kontrolleres av opprørere. Innbyggerne i hovedstaden la seg i skjul da bomber og granater regnet over byen.

Den siste opptrappingen i Mogadishu har vart siden mai. Om lag 250 mennesker er drept, ifølge BBC.

De siste ukene har situasjonen roet seg noe, men flyktningstrømmen ut av byen har fortsatt fordi mange har fryktet nye kamper.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX