57 år gamle Abdi Awale Qaybdiid ble arrestert natt til mandag etter at han hadde deltatt på en konferanse i Lund. Somalieren er mistenkt for folkemord i byen Kismayo i Somalia i 1991.

– Det somaliske folket drepte hverandre, regjering mot regjering, klan mot klan, familie mot familie, og ingen er egentlig uskyldig, sa Abdurahman Adan Ibrahim, minister for parlamentariske og regjeringsforhold. Sammen med flere andre somaliske politikere, som også hadde deltatt på den svenske konferansen, ba han om at Qaybdiid blir løslatt.

Video

57-åringen satt i avhør både mandag og tirsdag, og har benektet anklagene mot ham.

Bakgrunnen for mistankene er en video som ble overlevert politiet av eksilsomaliere, og som angivelig viser Qaybdiid som begår krigsforbrytelser. Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har fått en kopi av filmen, viser den avhør og henrettelse av to menn. Qaybdiid snakker inn i kamera, men det går ikke fram om han deltok i selve drapene.

– Tilgitt

Presidenten i Somalias nasjonalforsamling, Sharif Hassan Sheikh Adan, som leder en av fraksjonene i den somaliske interimsregjeringen, sluttet seg til bønnen om at Qaybdiid må løslates.

Han sa han har full tillit til det svenske rettssystemet, men sa de krigende partene i Somalia har blitt enige om å danne en bred regjering basert på «full tilgivelse». Arrestasjonen i Sverige kan føre til splittelser, sa Adan. Han mener anklager om menneskerettsbrudd må løses når Somalia «står på sine egne bein».

Kriminalinspektør Eva Rörbecker bekrefter at man fortsatt arbeider ut fra mistanke om folkemord, men sier at siktelsen kan bli endret til drap.