Kaos rådde i Karl-Liebknecht-Haus i Berlin i går. For første gang skulle Oskar Lafontaine besøke hovedkvarteret til PDS, venstrepartiet som etterfulgte kommunistpartiet i det tidligere DDR.

Lafontaine gjorde det som ny forgrunnsfigur for WASG, «Valgalternativet for sosial rettferdighet». PDS og WASG skal ha listesamarbeid ved valget alle venter skal holdes 18. september.

Her snakker vi ikke om noen hvem som helst i tysk politikk. Oskar Lafontaine er mangeårig regjeringssjef i delstaten Saarland, tidligere leder og kanslerkandidat for sosialdemokratene, og finansminister under Gerhard Schröder i 1998 og 1999. Det året trakk han seg fra regjeringen og ledervervet i protest, og siden gled han litt ut over sidelinjen.

Comeback

Men «keiser Oskar», som den selvbevisste mannen ofte er blitt kalt, har holdt seg varm med heftige utspill mot Gerhard Schröders regjering innimellom. Nå er tiden altså inne til comeback.

Lafontaine kan regne med ny plass i Forbundsdagen. Meningsmålinger gir PDS/WASG 11 prosent oppslutning, langt over sperregrensen på fem prosent.

Det var i går tidlig klart at konferansesalen i PDS-huset ville blir sprengt. Hundrevis av journalister og fotografer snublet over hverandre i kampen om plass. Da Oskar Lafontaine og PDS-sjef Lothar Bisky kom inn i salen nærmest kokte det, også fordi Berlin nøt nærmere 30 grader i går — og fordi PDS ikke kaster bort penger på luftavkjølingsanlegg.

«Noch weiter links!» - enda lenger til venstre - kommanderte en fotograf som gjerne ville ha et godt bilde.

Siden Tyskland knapt har sett noe mer venstreorientert enn PDS/WASG siden Rote Armé Fraktion på 1970-tallet, vakte den bemerkningen munterhet.

Det gjorde også den raske kommentaren til en journalist like bak:

«Geht doch gar nicht!» - det går jo ikke engang!

Skuespillerhjelp

Bisky og Lafontaine sirklet om behovet for å «gjøre noe med arbeidsløsheten» og «forhindre nedbyggingen av velferdsstaten». Etter hvert fikk de også selskap av enda en godt voksen mann, skuespilleren Peter Sodann, velkjent for sin rolle som kommissær Ehrlicher i krimserien Tatort. Sodann skal stille for PDS/WASG i Sachsen, og den fangsten kan bringe venstrealternativet et enda bedre resultat.

Også de etablerte partiene er i full sving med å forberede seg til den fremskutte valgkampen. CDU/CSU skal blant annet øke momsen for å finansiere en del skattelettelser, men programmet er ikke vedtatt ennå.

SPD vedtok sitt valgmanifest i går. Det tar partiet noen steg mot venstre. Blant annet vil sosialdemokratene ilegge en spesiell kakseskatt for dem med aller høyest inntekter.

Likevel sier partiet at de omstridte reformene av arbeidsmarkedet, Agenda 2010, skal fortsette hvis Gerhard Schröder - mot formodning - greier å bli gjenvalgt som kansler.

Pompøs

Oskar Lafontaines inntreden er i utgangspunktet enda et problem for Schröder. Han har strengt tatt nok å stri med fra før. Likevel er denne utfordringen kanskje ikke så dum for kansleren. Nettopp fordi situasjonen er nær håpløs, kan slike faktorer skape uventede bevegelser.

Lafontaine er en kjent figur, men ikke like populær i alle kretser.

Mange ser ham som både pompøs og opportunistisk, og det sistnevnte er igjen i fokus fordi Lafontaine nå bruker ordet «fremmedarbeider» i stedet for det politisk korrekte «gjestearbeider». På pressekonferansen i går benektet han at han prøver å fiske stemmer på ytre høyre fløy. Han sier poenget er at utlendinger behandles så dårlig i Tyskland at ordet gjestearbeider ikke passer.

Derfor kan Schröder bruker Lafontaine til å mobilisere tvilere i SPD, og i tillegg fremstå som et moderat alternativ mellom en «usosial» høyreside og en «useriøs» venstreside. Dessuten kan WASG/PDS mobilisere mange som ellers ikke ville stemt. Det kan gi flere mandater totalt sett for venstrepartiene i den neste Forbundsdagen, og slik sett mer å spille på for Gerhard Schröder og SPD etter valget.