Solzjenitsyn ble en av de mest kjente systemkritikerne under Sovjet-veldet og overlevde både forfølgelse og flere år de sovjetiske arbeidsleirene.

Forfatteren brukte disse erfaringene i sine kjente verk «En dag i Ivan Denisovitsj' liv», «I første krets» og «Gulag-arkipelaget» om den sovjetiske politistaten og det grusomme arbeids— og straffeleirsystemet.

«Gulag-arkipelaget» ble spredt via opposisjons- og undergrunnsnettverk i Sovjetunionen og ble publisert i Vesten i 1973. Solzjenitsyn ble så sendt i eksil av sovjetiske myndigheter i 1974.

Han bodde flere å i Sveits og USA før han etter Sovjetunionens fall kunne flytte tilbake til Russland i 1994 som en nasjonalhelt.

Solzjenitsyn ble tildelt Nobels litteraturpris i 1970 og mottok i 2007 den høyeste russiske utmerkelsen for arbeid innen humaniora, den russiske statsprisen.

– Jeg håper at det historiske materialet jeg har samlet og presentert for leserne mine, blir en del av bevisstheten og hukommelsen til mine landsmenn, sa han i forbindelse med utdelingen av statsprisen.

Forfatteren og historikeren er ikke blitt sett offentlig på flere måneder og skal ha vært alvorlig syk i lengre tid. Sønnen Stepan Solzjenitsyn sier til nyhetsbyrået AP at den verdensberømte forfatteren døde sent søndag kveld.

SERGEI KARPUKHIN