Det er nå bekreftet at gassen som strømmet mot planeten vår i store mengder onsdag, stammet fra den gigantiske eksplosjonen på solen tirsdag.

— Skyen traff jorden ved 07.30-tiden i morges, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til bt.no.

Gass-skyen førte til en geomagnetisk storm i klasse G5 - den sterkeste på en skala fra G1 - G5, ifølge forsker Paal Brekke i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Skyen traff jorden bare 19 timer etter eksplosjonen på solen, mye raskere enn forventet. Den er dermed en av de raskeste solstormer noensinne, bare stått av superstormen i 1859.

Bombarderingen fra solen vil bli stadig svakere i løpet av dagen, men vil kanskje kunne ses som nordlys i Europa onsdag kveld. Nordlys er allerede synlig langt sør i California.

Rett mot jorden

Forskerne var tidlig ute med å slå fast at skyen hadde egenskaper som kunne gjøre stor skade. Den var rettet nokså direkte mot jorden, i motsetning til tilsvarende ekstreme skyer som har rammet jorden.

En japansk satellitt ble satt ut av spill av de elektrisk ladde partiklene fra solen, men ellers er det ikke meldt om alvorlige ødeleggelser. Slik fryktet ekspertene at solstormen kunne ramme jorden:

  • Radiokommunikasjon kunne blitt forstyrret. Særlig HF-båndet, som brukes i luftfarten og på sjøen, rammes. Det kunne ha ført til farlige situasjoner i luften.
  • Satellitt-kommunikasjon kunne blitt satt ut av spill, noe som ville gitt problemer med fjernsynsoverføring og telefoni. I tillegg kunne det blitt problemer med navigasjonssystemet GPS, som brukes mye i sjøfarten.
  • Strømbrudd kunne ha oppstått i store områder. Særlig Canada og Finland var i faresonen.

Astronauter på romstasjonen fikk i seg relativt store strålingsdoser.

Stråling rammer flypassasjerer

Også flypassasjerer ble utsatt for mer stråling enn normalt.

"Personer i fly på høye bredder får ekstra store stråledoser (kanskje svarende til 10 røntgenundersøkelser av brystet)," skriver Røed Ødegaard på nettsidene til Universitetet i Oslo (UiO).

Ettersom atmosfæren tar opp i seg mesteparten av strålingen, utgjør den ikke noen direkte helsefare for folk på landjorden.

Soleksplosjonen tirsdag var den 3. største siden målingene startet i 1976. Et tilsvarende utbrudd i 1989 førte til omfattende skader. Blant annet mistet nesten hele Quebec i Kanada strømmen i mange timer.