Schüssels østerrikske folkeparti (ÖVP), tilsvarende norske Høyre, fikk hele 42,3 prosent av stemmene. Dermed ble partiet størst for første gang siden 1966.—

I 1999 fikk ÖVP knappe 27 prosent av stemmene. Det holdt bare til tredjeplass, noen promiller etter Jörg Haiders FPÖ, som da vant sin historiske seier.

Men folk likte ikke FPÖ, og i hvert fall ikke Haiders skalting og valting fra sin posisjon som regjeringssjef i delstaten Kärnten. I går måtte FPÖ svelge det største nederlaget noe østerriksk parti har opplevd siden krigen, et dykk fra 26,9 til 10,2 prosent. Likevel forsetter partiet etter alt å dømme i regjeringen - nå som den desiderte juniorpartner.

For Sosialdemokratene (SPÖ) ble valget en skuffelse. Partileder Alfred Gusenbauer ledet knapt på de siste meningsmålingene, men måtte se seg klart slått på valgdagen med 36,9 prosent. De Grønne fikk 9 prosent, litt mer enn sist.

— Vår seier er overraskende stor, og meget klar, sa kansler Wolfgang Schüssel i går kveld.

Han la til at han nå vil snakke med alle de tre andre større partiene for å klarlegge hvordan hans neste regjering skal se ut. Det synes likevel klart at det fortsatt blir en koalisjon mellom ÖVP og FPÖ. Sosialdemokratene vil ikke regjere med Schüssel og til De Grønne er den politiske avstanden for stor.

Bare hvis samtalene med Jörg Haiders parti skjærer seg fullstendig, kan en annen variant bli aktuell.