KLAUS JUSTSEN

George W. Bush får et klart styrket republikansk flertall i begge Kongressens kamre bak seg når han 20. januar tar fatt på sin neste fireårsperiode i Det hvite hus.

Historisk

Dermed øker presidentens sjanser til å få gjennomført en rekke av sine mest radikale programpunkter, og en avgjørende forskyvning av balansen i Høyesterett er også sannsynlig etter republikanernes gevinster i Senatet og i Representantenes hus.

Republikanske ledere feiret onsdag morgen valgene og talte om historiske triumfer med langtrekkende konsekvenser. Flere observatører slo fast at demokratene kan bli tvunget til å innse at de i flere år blir henvist til rollen som permanent mindretallsparti.

Med 51 plasser gikk republikanerne til valget med minst mulig flertall i Senatet, hvor det denne gang sto 34 mandater på spill. Foreløpige tall viser at partiet nå får 55 av de 100 plassene i det viktige kammeret.

I Representantenes hus, hvor det på forhånd ble regnet som utelukket at demokratene kunne endre maktfordelingen tross håp om gevinster, sikret republikanerne seg også en nettogevinst på fire, de har nå 233 av 435 seter.

Ikke alt til republikanerne

Det var enkelte demokratiske lyspunkter, som fargete Barack Obamas knusende seier i Illinois og den moderate Ken Salazars seier over bryggerikongen Pete Coors i Colorado, men det var også alt.

Et av de mer overraskende resultater kom i North Carolina, der tidligere Bill Clinton-medarbeider Erskine Bowles ble slått av Richard Burr i kampen om plassen som John Edwards ga opp da han stilte som kandidat i de demokratiske primærvalgene og senere ble partiets kandidat til stillingen som visepresident.

Bowles tapte for to år siden et tilsvarende oppgjør med Elizabeth Dole, gift med tidligere republikansk senator og presidentkandidat Robert Dole. Denne gang hadde den demokratiske kandidaten brukt en vesentlig del av sin betydelige personlige formue, men allerede tidlig på natten måtte han innse at kampen var tapt.