Ifølge LTTE-geriljaens egen radiostasjon, Tigrenes stemme, førte de fem timer lange samtalene ikke fram. Solheim forsøker å få til en våpenhvile og innledende fredsforhandlinger.

Under dette besøket har geriljaen, kalt Tigrene, stilt som betingelse at regjeringen i Colombo opphever forbudet mot dem fra januar 1998.

Dette kan virke uoppnåelig all den stund regjeringen forsøker å påvirke utenlandske regjeringer til å forby geriljaen. Den britiske regjering innførte et slikt forbud i februar i år. USA førte LTTE på listen over terrororganisasjoner så tidlig som i oktober 1997.

India bannlyste Tigrene da de pekte seg ut som hovedmistenkte i attentatet mot statsminister Rajiv Gandhi i mai 1991.

Regjeringen i Colombo forbød LTTE etter at geriljaen gjennomførte et selvmordsangrep mot det helligste buddhisttempelet i Kandy i januar 1998.

Stedet hvil — Det ble ikke oppnådd enighet om noen avtale under dette møtet. Begge parter ble enige om å fortsette konsultasjonene senere. De norske utsendingene dro tilbake til Colombo fredag morgen, meldte radioen.

I tillegg til å oppheve forbudet, vil geriljaen ha fjernet de økonomiske sanksjonene og vil ha en permanent våpenhvile.

Geriljaen insisterte på at dette ikke var ubetingede krav.

— Dette er ikke krav eller betingelser for samtaler, men heller en nødvendig forutsetning for å skape selve grunnlaget for politiske forhandlinger, lød det fra geriljaen.

Men Tigrenes stemme etterlot ingen tvil om at det var forbudet som var det største hinderet for å innlede samtaler med regjeringen.

Farlig Solheim møtte LTTEs politiske leder Thamil Chelvan og to andre opprørsledere i byen Vavuniya. Solheim tilbrakte natten i det geriljakontrollerte Wanni-området. En regjeringssoldat ble drept og en annen såret av en landmine på en vei ved en landsby ikke langt fra Vavuniya fredag morgen.

Solheim måtte utsette besøket til Wanni med én dag etter et mineangrep dypt inne på geriljakontrollert område. En geriljasoldat ble drept og LTTE anklaget regjeringen for å ha sendt spesialenheter inn på deres område.

Det er uklart om Tigrenes leder, Velupillai Prabhakaran, deltok på fredagens møte. Solheim traff ham 1. november i fjor.

NTB-AFP