En talsmann for regjeringen i Colombo sa søndag at regjeringen er villig til å gjøre innrømmelser i striden med den tamilske LTTE-geriljaen om hvor forhandlingene skal finne sted. Utspillet kom etter at voldshandlinger har krevd 146 menneskeliv på bare to måneder.

Colombo-regjeringens talsmann Nimal Siripala de Silva sa han har godt håp om at Solheim kan skape bevegelse i den fastlåste forhandlingssituasjonen. Målet er å få avtalen om våpenhvile som ble inngått i 2002, til å fungere igjen.

Reisemål

– Solheim vil få beskjed om at vi er villige til å inngå kompromiss i spørsmålet om stedsvalg, slik at forhandlingene kan komme i gang. Presidenten er villig til å reise et annet sted enn han har vært innstilt på, sa regjeringstalsmannen.

LTTE vil helst at forhandlingene skal finne sted i Oslo, mens president Mahinda Rajapakse foretrekker en asiatisk hovedstad. Det var søndag ikke offentlig kjent hvilket sted som vil bli foreslått som kompromiss, når Erik Solheim møter Rajapakse.

– Det viktige nå er at partene kommer sammen og setter seg ned rundt et bord, så får vi komme tilbake til dagsordenen og hvilke temaer som skal tas opp. Først må vi komme oss til forhandlingsbordet, sa Nimal Siripala de Silva søndag.

Press

Regjeringen i Colombo håper at USAs viseutenriksminister Nicholas Burns vil legge press på LTTE for å få geriljaen til å legge ned våpnene og gå inn i nye forhandlinger. Burns og Erik Solheim skulle møtes i Sri Lankas hovedstad mandag.

I motsetning til Solheim skal Burns ikke ha noen direkte kontakt med tamiltigrene, som LTTE også kalles. Den norske utviklingsministeren skal etter planen møte både LTTEs øverste sjef Velupillai Prabhakaran og geriljaens sjefforhandler Anton Balasingham.

LTTE kjemper for å få opprettet en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av dagens Sri Lanka. Mer enn 60.000 mennesker har mistet livet siden den blodige konflikten på øya brøt ut i 1972.