Mens det var rolig i hovedstaden Dhaka torsdag morgen, brøt det ut opprør blant medlemmer av den halvmilitære grensestyrken Bangladesh Rifles (BDR) i flere andre byer.

Både øyenvitner og lokale politifolk forteller om skyteepisoder blant annet i Feni, Teknaf, Satkania. Så langt er det ikke meldt om drepte eller sårede i disse byene.

En talsmann for regjeringen sier statsminister Sheikh Hasina Wazed vil holde en tale om opprøret blant BDR-soldatene i løpet av torsdagen.

Overga seg

I Dhaka valgte medlemmer av grensestyrken å overgi seg etter kamper onsdag som kostet nesten 50 mennesker livet.

Soldatene la ned våpnene natt til torsdag lokal tid, etter at de godtok et tilbud om amnesti fra regjeringen. Mytteristene skal ha holdt over 100 personer fanget, blant annet sjefen for BDR.

Kvinner og barn evakuert

Etter at soldatene overga seg, ble rundt 50 kvinner og barn evakuert fra BDRs hovedkvarter i hovedstaden, ifølge minister Mohammad Quamrul Islam.

Han opplyser at nesten 50 mennesker ble drept i kampene i hovedkvarteret. Mange av de drepte skal ha blitt lagt på et sykehus inne på området hvor BDR-ledelsen holder til.

Fattige Bangladesh med sine 140 millioner innbyggere har opplevd flere kupp og kuppforsøk i sin knapt 40 år lange historie, men mytteriet blant BDR-soldatene er etter alt å dømme utløst av strid om lønns— og arbeidsforhold.

Ifølge en politioffiser ble kampene i Dhaka utkjempet med alle slags våpen, inkludert maskingeværer og artilleri.

Frykter flere oppstander

En forsvarsanalytiker understreker at myndighetene må forsøke å komme til bunns i årsaken til problemene.

– Dersom ikke disse problemene blir ordnet opp i, kan en kjede av nye mytterier utløses, sier den pensjonerte brigadesjefen Shahedul Anam Khan.

Flere kilder opplyser at hæren natt til torsdag hadde full beredskap ved andre BDR-avdelinger rundt om i landet.

Folk i Dhaka samler seg for å se på likene, etter at 50 mennesker ble drept i et oppgjør blant paramilitære styrker.
ANDREW BIRAJ