Flere titall lik lå under hvite laken ved statuen til poeten Zahirridin Muhammad Bobur i sentrum av byen, mens ytterligere 30 lik lå på rekke og rad foran Tsjulkon-kinoen en kilometers vei unna.

Soldater i pansrete kjøretøyer patruljerte byens gater, og et helikopter svevet over byen. Flere steder satt grupper av soldater og drakk te mens de pekte geværene sine mot de få bilistene som våget seg ut. Ved en veisperring skjøt soldater i været for å skape panikk blant folk.

Trass i den truende stemningen kom 200 mennesker for å be foran byens administrasjonsbygning der de hardeste sammenstøtene fant sted lørdag. Etterpå gravde de graver i en park for å begrave de døde innen solnedgang, slik muslimsk tradisjon krever.

Bak dem smilte president Islam Karimov på en enorm reklameplakat til de få tause menneskene som spaserte forbi.

Blodflekker og røyklukt

Inne i den smadrete bygningen vitnet blodflekker om den militære offensivens brutalitet. Huset var fylt av den sure lukten av brennende trevirke og plast, og røyk drev fra en granat på gulvet.

— I morges så jeg soldater laste 300 lik opp på tre lastebiler og en buss over gata fra Tsjulkon-kinoen, sa Lutfula Sjamsutdinova i menneskerettsgruppen Apeljatsija. Hun sa at flere av de døde var kvinner og barn.

Et annet vitne, 22 år gamle Abdul Vakhid Gassurov, sa han hadde sett 200 lik, og at det nå er krig.

Utover ettermiddagen stilnet støyen av geværild. Men på formiddagen lørdag var det fortsatt kamper mellom opprørere og regjeringsstyrkene i pansrete kjøretøyer som skjøt mot folk med automatgevær og granater.

- Fiende av folket

På ett tidspunkt ropte en mann med høy stemme: - Karimov er en fiende av folket, og ordene gjenlød som et ekko gjennom gatene.

Plutselig løsnet soldatene lange skuddserier opp i lufta, og panikken bredte seg i menneskemengden. - Dette er politiet mot folket, ropte en demonstrant.

Mens folk stirret taust på likene utenfor administrasjonsbygningen, ble stillheten brutt da nervøse soldater med jevne mellomrom bjeffet ut: - Ikke rør dere, eller vi dreper dere.

Det var i administrasjonsbygningen at opprørerne forskanset seg etter at de angrep fengslet og løslot flere tusen fanger fredag, blant dem 23 forretningsfolk som er stilt for retten for å være medlemmer i islamistiske organisasjoner. Karimov satte inn alle sine styrker for å knuse opprørerne.

Frykt og vrede

Selv om frykten hersket i byen, var det også utbredt vrede:

— Demonstrasjonene begynte som en protest mot en urettferdig rettssak, men nå er de mot presidenten, sa en ung kvinne.

En eldre mann insisterte på at demonstrantene ikke er ekstremister, og at folk bare ville forsvare sine rettigheter. - Lønningene våre er latterlige, og vi har ikke fått betaling på fem måneder, sa han og la til at alle som ble drept, var uskyldige, blant dem kvinner og barn.

Det var ikke mulig å få bekreftet de forskjellige meldingene om hundrevis av drepte, men alt tydet på at det hadde vært et blodbad.

En mann vandret hvileløst rundt utenfor sykehuset sammen med tre sønner, mens han fortalte at han ikke hadde sett sin 15 år gamle sønn siden han gikk ut for å leke fredag.

Samtidig fortalte en kvinne som diet sitt barn, at hun ikke kunne finne sin bror. - Jeg har prøvd å komme meg inn på sentrumsplassen for å lete etter ham, men kunne ikke på grunn av skytingen, sa hun.

BY I FLAMMER: Hundrevis er døde, tusener er på flykt - og Usbekistan er på randen av borgerkrig.
REUTERS