En amerikansk militærkolonne ble angrepet av en selvmordsbomber som utøste en bilbombe ved hovedveien utenfor flyplassen i Jalalabad, og åpnet ild mot sivile da de i stor fart forsøkte å ta seg bort fra stedet.

Taliban-opprørere i området skal også ha åpnet ild mot kolonnen, og 16 sivile afghanere ble drept og 34 ble såret under skuddvekslingen som fulgte, opplyser talsmenn for lokale myndigheter.

Skjøt vilt

Ifølge øyevitner skjøt de amerikanske soldatene vilt mot biler og fotgjengere langs en 10 kilometer lang strekning da de flyktet fra området.

– De skjøt over alt, til og med på 14 eller 15 kjøretøyer som passerte på motorveien, sier Tor Gul (38), som selv ble skutt to ganger i hånden mens han sto langs veien ved en bensinstasjon.

– Etter at de ble angrepet, oppfattet amerikanerne hver eneste bil og person langs veien som en potensiell angriper, forteller Mohammad Khan Katawazi, distriktssjef i Shinwar.

Drepte

En fotograf fra det amerikanske nyhetsbyrået AP, og en kameramann som arbeider for AP Television, fikk også et ublidt møte med de amerikanske soldatene da de kom til området for å dekke hendelsen.

Amerikanske soldater stanset de to fotografene, slettede opptakene de hadde gjort av de sivile ofrene for skytingen og advarte dem mot å publisere bilder av tre av de drepte afghanerne.

Øyenvitner fortalte AP-fotografen Rahmat Gul at det var amerikanske soldater som hadde skutt og drepte de tre som satt i en firehjulsrekker.

Slettet bilder

– Da jeg nærmet meg firehjulstrekkeren, så jeg at amerikanerne tok bilder av bilen og begynte selv å gjøre det same, forteller Gul.

Soldatene tok da kameraet og slettet bildefilene, til høylytte protester fra AP-fotografene som viste fram pressekort og aldri fikk noen forklaring.

En annen soldat ga senere fotografene lov til å ta bilder på stedet, men på nytt ble disse slettet av andre soldater på stedet.

AP kommer til å levere en klage til det amerikanske forsvaret etter hendelsen utenfor Jalalabad, og finner soldatenes oppførsel overfor de to fotografene uakseptabel.

Demonstrerte

Etter hendelsen utenfor Jalalabad strømmet hundrevis av rasende afghanere ut i veien, kastet stein mot det afghanske politiet og ropte slagord som «Død over Amerika».

Menneskerettighetsgrupper har lenge gitt uttrykk for bekymring over de mange sivile som blir drept i Afghanistan.

Analytikere mener bombeangrep og skyteepisoder der sivile blir drept, er med på øke befolkningens misnøye både med regjeringen og de utenlandske styrkene i landet, og at det kan føre til økt støtte til Taliban.