JAN TYSTAD

Dette går frem av utsagn fra en ikke navngitt britisk offiser, gjengitt i britiske aviser denne helgen.

Og kritikken mot amerikanske og britiske myndigheter øker. I går ble tidligere utenriksminister Robin Cook intervjuet av BBC:

— Hvem ga tillatelse til torturen i irakiske fengsler? Regjeringen må forklare seg for Underhuset, forlangte Cook i intervjuet. Han støttes av flere konservative som også ønsker avklaring av torturskandalen.

Systematisk tortur

Pentagon har forsøkt å begrense skadene ved å hevde at de avslørende bildene av nakne, mishandlete irakske soldater er et utslag av en liten gruppe amerikanske soldater, som hadde gått for langt under forhørene. I går kom melding om at en amerikansk soldat er siktet for mishandling og kommer til å bli stilt for krigsrett i Bagdad 19. mai.

Samtidig frykter USA flere skrekkbilder og videoopptak fra Irak, som angivelig viser amerikanske soldater og irakiske medhjelpere som voldtar kvinnelige fanger og unge gutter i Abu Ghraib-fengselet.

Flere ledende tjenestemenn har bekreftet eksistensen av slike bilder, og advarer mot at disse er mye verre enn dem som alt er vist, skriver den britiske avisen The Independent

Opplæring

Lørdag hadde den britiske avisen The Guardian et intervju med en britisk offiser som fortalte at okkupasjonsstyrkene i Irak er opplært til å torturere andre og selv tåle tortur. Elitesoldater som fallskjermjegere, medlemmer av spesialstyrkene i SAS, flygere og frontsoldater læres opp i en metode som kalles R2I (det står for Resistence to Interrogation - som betyr å kunne motstå forhør). De må selv gjennomgå alle tenkelige torturmetoder under opplæringen.

Den britiske offiseren forklarte at de soldatene som passer på fangene i Irak, bruker R2I-teknikken, men at de ikke var klar over hva de gjør. De var bedt om å «myke opp» fangene, slik at de ville bli mer medgjørlige under forhørene som utføres av CIA og den britiske etterretningsorganisasjon MI6.

Soldatene er lært opp i et felles senter for forhørsmetoder i Ashford i Kent, som nå er flyttet til en tidligere amerikansk base i England.

Ifølge den britiske offiseren, som av sikkerhetsgrunner ikke vil navngis, finnes det et vell av informasjon om disse torturmetodene. Overfor muslimer brukes ydmykende seksuelle metoder, de tvinges til å gå nakne, de tvinges til å begå seksuelle handlinger mens kvinnelige soldater ser på eller deltar i torturen.

Metoder

Fangene får sekker over hodet, de nektes å sove, de trues hele tiden, de blir fratatt vesentlige rettigheter som mat, søvn og varme.

Torturmetodene er bekreftet av den amerikanske generalen Geoffrey Miller som er ansvarlig for de militære fengslene, ifølge The Observer. Han har fortalt at de har om lag 50 forskjellige såkalte «tvangsmetoder» som er «tillatt» overfor fangene. Generalen som tidligere var ansvarlig for Guantanamo-basen på Cuba, har uttalt at metodene brukes for å få fangene til å gi informasjoner så raskt som mulig.

Det er med andre ord de høye militære som har gitt ordre til torturen. Tidligere britiske utenriksminister Robin Cook sa i intervjuet med David Frost i BBC i går at det er de øverste lederne, som forsvarsminister Rumsfeld og hans generaler som må stilles til ansvar, ikke bare soldatene, eller fangevokterne som utfører ordrene.

Advarer

Den kjente britiske skribenten Anthony Sampson hevder at FBI klaget over at de ikke klarte å skaffe nok opplysninger fra fangene. Amerikanerne og britene søkte råd hos israelerne når det gjaldt fangene i Irak. Israelerne har utviklet effektive forhørsmetoder mot palestinerne og andre muslimer.

Anthony Sampson skriver at hver gang man har tatt i bruk tortur, er forholdene blitt verre. Det skjedde i Kenya da britene sloss mot Mau Mau i 1950-årene og det førte bare til at flere sluttet seg til geriljabevegelsen. Franskmennene utviklet brutale torturmetoder i Algerie, uten at de stanset opprøret mot deres kolonistyre. Både britene og amerikanerne burde ha lært av fortiden.