TERJE VALESTRAN

IRINA LEE

Det er ikke noe svimlende beløp, bare 2,2 millioner kroner. Men Erna Solberg er sikker på at ved å gi pengene til FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) vil flere bli hjulpet enn om de var tatt til Norge. Med andre ord, Norge gir penger til arbeid der flyktningene befinner seg, i stedet for å ta dem til asylmottak i Norge.

Men regner med at rundt tre millioner mennesker er på flukt i dette nordlige området av Sør Amerika. Det er dermed den største humanitære katastrofen på den vestlige halvkule, og likevel nesten glemt.

Sterke inntrykk

Erna Solberg besøkte både borgerkrigsherjede Colombia og nabolandet Venezuela, som har tatt imot en rekke flyktninger som har rømt fra krigsherjingene. Og det gjorde sterk inntrykk på statsråden.

Møtet med kvinnene gjorde sterkest inntrykk. Mennene deres var gjerne drept eller forsvunnet på annet vis.

Selv var de blitt utsatt for grove overgrep. Men det mange av disse kvinnene fryktet mest var at sønnene deres skulle bli rekruttert til geriljaen eller til de paramilitære styrkene. Det er nemlig ikke uvanlig at gutter ned til 10-11 års alder blir kidnappet og opplært til å begå brutaliteten. Da skjønner jeg godt at de flykter, sier Erna Solberg.

Hysj-hysj.

På grunn av den store faren for kidnapping, var Erna Solbergs reise i sommer langt på vei hemmelig. Både politikere, diplomater og forretningsfolk blir tatt av de ulike geriljagruppene, og brukt til å presse myndighetene for penger.

Men Solberg og hennes følge kom seg trygt gjennom områdene, og fikk besøke både flyktninger og politikere.

Litt uvanlig oppdrag for en norsk kommunal— og regionalminister. Men så har hun jo også ansvar for flyktning og asylpolitikken.

Resultatet av reisen ble altså ikke flere flyktninger til vårt land, men penger til FN for å hjelpe flyktningene der de har sin kulturelle og språklige tilhørighet, som statsråd Solberg selv formulerer det.