Den tidligere generalsekretæren i NATO, nå sjef for EUs utenriks— og sikkerhetspolitikk, har lenge vært nevnt som en typisk «dark horse» i løpet.

Nå, bare to uker før EU-lederne skal nominere Romano Prodis etterfølger, er tiden inne for nettopp slike hester.

I går meldte Financial Times at Spanias nye, sosialistiske statsminister José Luis Rodríguez Zapatero aktivt markedsfører sin partifelle, og at blant andre Storbritannias statsminister Tony Blair kan være interessert i å støtte ham.

Solana nyter stor respekt som en mild og dreven diplomat, uten skarpe kanter. Han er vel innarbeidet blant EU-lederne og vel også blant folk flest. Dermed kan han friste 25 stats- og regjeringssjefer i EU som ellers er troende til å mene at øvrige kandidater er for svake eller sterke, for venstrevridde eller høyrevridde, for føderalistiske eller nasjonalstatsorienterte, eller for dårlige til å snakke fransk.

Blant dem som ikke helt har fått vind i seilene i de foreløpige drøftelsene, men som fortsatt ikke kan utelukkes, er: Danmarks statsminister Anders Fogh-Rasmussen, EU-kommissærene Chris Patten og Antonio Vitorino, Belgias statsminister Guy Verhofstadt og Europaparlamentets president Pat Cox.

Sistnevnte er et typisk kompromiss, men mange mener han er en lettvekter.

Nederlands tidligere statsminister Jan Peter Balkenende kan også komme galopperende på oppløpssiden. Det samme gjelder Irlands statsminister Bertie Ahern. Den mørkeste av alle hester på Brussels ryktebørs er Irlands tidligere statsminister John Bruton.