Den svenske statskanalen SVT melder at beslutningen om å søke konkursbeskyttelse vil bli tatt på et styremøte torsdag klokken 11.

Styret i Saab skal ha følt at det ikke gjenstår andre valg etter at den amerikanske eieren General Motors onsdag klart ga uttrykk for at Saab må klare seg på egen hånd fra neste år.

Søknaden vil bli overlevert tingretten i Vänersborg på fredag, og vil gi den svenske bilprodusenten beskyttelse mot kreditorene.

Dyster stemning

Innbyggerne i Trollhättan er lite glade for beskjeden fra General Motors om at den amerikanske bilprodusenten gir opp Saab.

— Det ser dårlig ut, sier Ola Hansen, som bor i den vestsvenske industribyen.

Som mange andre i byen har han liten forståelse for den svenske næringsministeren Maud Olofssons kategoriske nei til å gå med statlige støttekroner til Saab.

— Kan man gi bankene milliarder, så kan man også gi Saab milliarder. Det vil være en katastrofe om Saab går konkurs, mener han.

Store ringvirkninger

Saab har rundt 3.700 ansatte i Trollhättan. Om fabrikken legges ned, kan ringvirkningene innebære at opptil 30.000 mennesker mister jobben de neste årene.

— Dersom Saab forsvinner er det nok mange som blir nødt til å flytte, sier en annen innbygger, Malin Bergman.

Saab har gått med underskudd i 15 år, ifølge NRK.

Men Camilla Matsson, som har jobbet 22 på Saab-fabrikken, er fortsatt optimistisk.

— Uansett hva som har skjedd før, så har vi landet på beina. På ett eller annet vis tror jeg det vil skje nå også.

Kundene tviler

Svenske Saab-forhandlere merker imidlertid at tvilen har slått inn hos kundene.

— Det blir naturligvis mer usikkerhet når man ikke vet hva som skjer, sier salgssjef Torbjörn Hellgren hos Motorcentrum i Umeå.

Visedirektør Lars-Gunnar Jönsson for Svenska Bil AB tolker imidlertid budskapet fra General Motors som meget positivt.

— De kunne jo sagt at Saab-fabrikken skal stenges i neste uke.

Jönsson påpeker at det fortsatt triller mange Saab’er på veiene og at det fortsatt kommer til å være behov for verksteder og reservedeler i lang tid fremover.

Scanpix Sweden