Kontoret til lederen av det såkalte Selvforsvarspartiet, ett av Polens to bondepartier, er et syn. Visste vi ikke at vi var i det sentrale Warszawa, kunne vi tro at Andrzej Lepper sitter og jobber i en regnskog. Det er grønne planter på alle vegger og i taket. Et stort akvarium med tropiske småfisk bidrar til stemningen.

— Du finner ikke slike kontorer i EU. Der er alt ødelagt av kjemikalier, kommer det fra Lepper, der han sitter som en Tarzan i en liten rydning med akkurat nok plass til en billig sittegruppe.

«Et monster»

Den tidligere bokseren har da også rykte som en slags Tarzan i polsk politikk. Eller enda verre: Bergens Tidende er på forhånd fortalt at Andrzej Lepper er både «gal» og «et monster».

Han har vært fengslet for å kalle statsråder «banditter og idioter», han har blokkert veier i kampen for småbønders kår, og ved en anledning ledet han bønder i et angrep på en stor kjøttprodusent og delte etterpå ut alle pølsene til fattige i området.

Nå ja. På oss virker han i alle fall tilregnelig, til og med blid og hyggelig. Kanskje har han også litt humor.

Valgfusk...

Hvordan vurderer han situasjonen noen dager før Polens EU-valg til helgen, med solide ja-flertall på meningsmålingene.

— Målinger i Polen lages på bestilling av euroentusiaster. Deres medier har 90 prosent av markedet. Det kan også bli valgfusk for å få deltakelsen over de grunnlovsfestede 50 prosent, sier Andrzej Lepper. Han hevder akkurat dette skjedde i Slovenia, der valgdeltakelsen steg mirakuløst de siste timene.

Lepper kaller seg og sitt parti «eurorealister».

— Vi vil inn i EU, men ikke på betingelsene den polske regjeringen har forhandlet frem. Regjeringen har systematisk godtatt å strupe alle våre viktige sektorer. Produksjonskvotene Polen får for fisk, jordbruk og stål innenfor EU, ligger langt under kapasiteten vår, sier Lepper og ramser opp en serie fæle tall.

— Hvorfor ser det likevel ut til å være et stort ja-flertall i folket?

— Det står 3000 fete jobber og venter i Brussel og Strasbourg.

– Men det finnes en del flere enn 3000 ja-stemmer?

— De 3000 kommer til å være der oppe, alle de andre kommer til å være der nede, sier Lepper, mens han peker opp og ned, og omgår spørsmålet.

«Slaget er tapt»

Mens lederen snakker, fyker det folk på kryss og tvers. Aktivistene, mange av dem unge, står på i kampanjeinnspurten. All aktiviteten rundt ham til tross, Andrzej Lepper gir uttrykk for at slaget om EU er tapt. Paven har sagt klart ja og det vil få stor betydning, medgir han.

— Jeg tipper valgdeltakelsen blir på 53 prosent og at ja-siden vinner 80-20, svarer Lepper når vi ber om en prognose.

Smilet antyder at det ikke sies i resignasjon. Etter avstemningen tyder mye på at den upopulære mindretallsregjeringen til statsminister Leszek Miller bryter sammen og at det blir nyvalg i høst.

Der har Lepper, med 10-15 prosent på målingene, ambisjoner. Og skulle valgdeltakelsen og ja-andelen bli lavere enn han tipper, kan han jo kalle det en seier.

Den tidligere bokseren forsikrer at han ikke bare sier «nei og atter nei». I regjering vil han reforhandle betingelsene for Polens medlemskap, subsidiært arbeide for å melde landet ut av EU igjen.

— Men det er ikke sikkert vi lykkes med det, og da må vi stille lister i valget til Europaparlamentet og kjempe for Polens interesser, understreker Andrzej Lepper.

TIL SISTE SLUTT: Andrzej Lepper er nei-generalen som kjemper til siste slutt, forgjeves...
FOTO: JUHA ROININEN