NASA skal i dag sende opp et gigantisk teleskop for å lete etter Jord-liknende planeter rundt fjerne stjerner. Håpet er at slike planeter, hvis de finnes, kan være beboelige eller inneholde liv. Det melder CNN.

Trenger vann

Kepler-fartøyet skal frakte teleskopet, som er det største noensinne sendt ut i verdensrommet, og bruke de neste 3,5 årene på å lete etter mulig beboelige planeter i «gullhårsonen».

Liv som vi kjenner det må ha flytende vann. Gullhårsonen er den beboelige sonen, med akkurat den rette avstanden til stjernen. Hvis planeten er for nær, vil vannet koke. Hvis avstanden til stjernen er for stor, vil vannet fryse.

— Derfor kaller vi det gullhårsonen. Ikke for kaldt, ikke for varmt, men midt imellom, sier sjef for ekspedisjonen Bill Borucki til CNN.

Måler lysstyrken

Kepler skal undersøke 100.000 stjerner i vår del av galaksen Melkeveien. Den skal gjøre dette ved å måle stjernens lysstyrke. Når en planet passerer foran stjernen, vil det skape variasjoner i lysstyrken. Ved å måle disse variasjonene kan vitenskapsfolkene i NASA kalkulere planetens størrelse, masse og temperatur. Disse opplysningene brukes så til å avgjøre om planeten har kvalitetene som skal til for å kunne opprettholde liv.

— Å oppdage en planet på størrelse med Jorden på denne måten er som å oppdage en loppe i lyset fra en bil i bevegelse, sier prosjektsjef James Fanson til CNN.

NASA er sikker på at dersom slike planeter finnes, vil Kepler finne dem. Men til de som begynner å tenke på å flytte til en slik planet en gang i fremtiden: ha tålmodighet. Den nærmeste stjernen som undersøkes er fire lysår unna, og det vil ta tusenvis av år å ta seg frem dit.

Reuters