Valglokalene er nettopp stengt i Italia. Den første valgdagsmålingen tyder på at Pier Luigi Bersani blir Italias nye statsminister. Dermed kan italienerne se frem til mindre show og mer seriøsitet enn om Silvio Berlusconi (76) nok en gang hadde vunnet.

Målingen ble offentliggjort rett etter at valglokalene stengte klokka 15 mandag:

  • Sentrum-venstrekoalisjonen under ledelse av Pier Luigi Bersani ligger an til å få 35-37 prosent av stemmene.
  • Silvio Berlusconis sentrum-høyre koalisjon ligger an til å få 29-31 prosent av stemmene.
  • Protestpartiet til komikeren Beppe Grillo ligger an til rundt 20 prosent. Valgresultatet er ventet mandag kveld eller tirsdag.

Viktig for eurosonen

Det var på forhånd ventet at partiet til sosialdemokraten Pier Luigi Bersani ville bli størst. Valget er svært viktig for eurosonen, der Italia er den tredje største økonomien.

Hvis den politiske situasjonen i Italia gjør det umulig å gjennomføre den upopulære kuttpolitikken, øker faren for at eurosonen igjen mister tillit i finansmarkedene.

Sosialdemokraten Bersani har ikke lovet at livet blir lettere, og innstammingspolitikken blir nok lik den avtroppende statsminister Mario Monti førte. Men med slagordene «arbeid, ærlighet og orden» lover han færre bestikkelser og mindre korrupsjon, flere arbeidsplasser for kvinner og ungdom, bedre tilgang til forskningsmidler og lavere arbeidsavgift for små og mellomstore foretak.

61-åringen ble politisk aktivist allerede som barn da han arrangerte streik blant alterguttene i hjembyen Bettola. Streiken var en protest mot prestens bruk av kollektpengene.

Sans for sigarer

Pier Luigi Bersani er sønn av en bilmekaniker med bensinstasjon der Pier Luigi selv jobbet som filosofistudent. På denne tiden ble han også medlem i kommunistpartiet, som han senere meldte seg ut av.

Han giftet seg med farmasøyt Daniela Ferrari i 1980. Sammen har de to døtre.

Bersani er kjent for ha sans for sigarer, AC/DC og annen rock. Han anses ikke som noe sjarmtroll, men en sober politiker som også er spiselig i EU. Han har allerede vært industriminister (1996–99) og transportminister (til 2001). Fra 2006 til 2008 var han minister for økonomiske utvikling.

Nå skal han lede sentrum-venstrekoalisjonen «Det felles beste» som består av Demokratene (PD), venstrefløypartiet Sinistra Ecologia Libertà (SEL) og flere mindre venstrepartier.

Kilder: The Guardian, Le Point, La Stampa