Noxi var på jobb mandag morgen i forrige uke, da den fikk vist frem sitt effektive lukteorgan. To dansker, begge 21 år, kom fra Hanstholm med «Atlantic Traveller». På Skoltegrunnskaien tok Bergensturen en brå slutt.

– Den ene hadde litt over fem kilo, den andre ca. seks kilo hasj i bagasjen, sier Arne B. Nilsen, kontorsjef i Bergen regi-ontollsted.

Hasjen var gjemt under klærne i noen bager, inni en genser. Politiet ble tilkalt og de to mennene ble pågrepet.

En tredje pågrepet

– Hundetjenesten står for mesteparten av narkotikabeslagene som blir tatt ved Bergen regiontollsted, sier Nilsen.

Sammen med de andre hundene har Noxi stått for ca. 100 beslag i år.

Noxi er ifølge Nilsen en springer spaniel, og kommer fra en hundeskole i England. Den er trent opp til å bli godkjent narkotikahund av en av Tollvesenets hundeinstruktører. Denne treningen tar ca. ett år, ifølge Nilsen.

– Vi bruker hundene til personsøk mot passasjerer i tillegg til kontroller på fartøy, bagasje på ferger og flyplass og på andre transportmidler som blant annet personbiler og trailere, sier han.

Mandag kveld i forrige uke ble en tredje person pågrepet på Flesland. Ifølge BA skal politiet ha knyttet ham til samme sak. Han erkjenner ikke straffskyld, ifølge avisen.

1000-lapper gjemt i bøker

Alle tre ble varetektsfengslet for fire uker i forrige uke.

– Min klient erkjenner delvis straffskyld, sier advokat Carl-Christian Grythe Hoff, som er forsvarer til en av de to 21-åringene.

Men Noxi var ikke den eneste i Tollvesenet som hadde nese for mulig krimi-nelle handlinger i forrige uke. En 37-åring skal ha blitt tatt med 564.000 kroner i kontanter på Flesland søndag, skrev BA i dag. Grensen for hva man kan ta med ut av landet er 25.000 i kontanter.

Mannen skal ha skjult pengene både i lommene, i håndbagasjen og i bagasjen han sjekket inn. Blant annet var det gjemt atskillige tusenlapper mellom noen bokpermer.

Dette er det største valutabeslaget som er gjort i Norge i år, skriver BA.

Ifølge Bergen regiontollsted ble mannen da han skulle reise via København til Teheran i Iran.

SNUTE FOR SKURK: Noxi (3) går ikke av veien for å stoppe smuglere. Hundetjenesten står for mesteparten av narkotikabeslagene som blir tatt ved Bergen regiontollsted, sier Arne B. Nilsen, kontorsjef i Bergen regiontollsted.
Ørjan Deisz
STORE MENGDER HASJ: Disse 11 kilosblokkene med hasj når ikke markedet sitt i Bergen. Takket være Noxi.
Tollvesenet
VERDIFULLE BØKER: Disse bøkene var full av 1000-lapper da tollfunksjonærer åpnet dem søndag formiddag.