JAN TYSTAD

Tony Blair venter engstelig på Lord Huttons rapport, som i verste fall kan tvinge ham til å gå av, og tory-lederen Iain Duncan Smith, frykter han vil bli kastet ved et kupp i partiet.

I går var britiske søndagsaviser fulle av spekulasjoner og avsløringer omkring Iain Duncan Smith. Han er ikke bare en håpløs partileder, han beskyldes også for å ha fikset og trikset med skattebetalernes penger ved å betale konen som sekretær etter at han ble partileder og derfor fikk sitt eget sekretariat.

Løgner

Iain Ducan Smith gikk i talen på landsmøtet så langt at han kalte statsminister Tony Blair en «løgner». Det skyltes at statsministeren først sa at han ikke hadde noe ansvar for våpenekspertens David Kellys selvmord, senere viste det seg at statsministeren hadde ledet flere møter hvor det ble avgjort at navnet «Kelly» skulle offentliggjøres. The Times syntes det var «utilbørlig» å kalle en politisk motstander «løgner».

I går fortsatte Iain Ducan Smith sine angrep. Han kalte sjefen for de hemmelige tjenestene, John Scarlett «en lyvende drittsekk» fordi han hadde gitt Ducan Smith «feilaktige informasjoner» før krigen i Irak.

Snusk

Nå er det Iain Duncan Smith som risikerer å bli kalt løgner. En av BBCs undersøkende journalister, Michael Crick, har avslørt at Duncan Smith fortsatte å betale konen som sekretær etter at han ble partileder, uten at hun gjorde noe for pengene. Smith fikk i likhet med andre politikere en sum penger fra Underhuset, som kan brukes til sekretærhjelp, men da han ble partileder, overtok partikontoret arbeidet. Likevel fortsatte han å betale konen i alt 15.000 pund (173.000 kroner).

Historien ble stanset av BBC av frykt for å ødelegge landsmøtet og bli kalt anti-konservativ. I går kunne den konservative avisen Sunday Telegraph offentliggjøre saken. Alle dokumenter er overlatt Underhusets kontrollinstans og Iain Ducan Smith raser og truer alle som skrive om saken med rettssak.

Kupp?

At de konservative trenger ny leder, er det bred enighet om blant politiske kommentatorer. Det trengs 25 underhusmedlemmers underskrift for å forlange partiledervalg. I øyeblikket ser det ut som 10-12 har skrevet under, men det kan allerede denne uken bli flere. De konservative velgerne har ingen tillit til Iain Duncan Smith og ønsker et skifte.

Det eneste som kunne glede den konservative lederen denne søndagen var Mail on Sunday meningsmåling som viste at de konservative ligger fem poeng foran Labour.